0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone anabole methoden       DHEA       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

1 4 - 0 6 - 2 0 0 9

  Vijftig milligram DHEA/dag anabool voor vrouwen (Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1459-67.)

Geef oudere vrouwen elke dag 50 milligram van het in de VS legale prohormoon dehydroepiandrosterone of DHEA, en de spiegel van hormonen als estradiol, testosteron en IGF-1 stijgt aanzienlijk. Onderzoekers van Washington University ontdekten dat de botten van vrouwen daardoor sterker worden. Op mannen heeft suppletie met het prohormoon echter niet zo'n uitgesproken effect.

Vijftig milligram DHEA/dag anabool voor vrouwen
DHEA is een tussenproduct in de biosynthese van testosteron. DHEA is al sinds de jaren negentig als voedingssupplement op de markt. Volgens de suplementenindustrie werkt DHEA verjongend. Hoewel legio oudere gebruikers rapporteren dat ze zich stukken beter voelen als ze DHEA slikken, zijn wetenschappers sceptisch over die claims.

De onderzoekers publiceerden in de American Journal of Clinical Nutrition een trial met 113 mannen en vrouwen van 65-75 jaar. Met de studie wilden de onderzoekers achterhalen of je met DHEA botontkalking bij ouderen kunt tegengaan. Om het effect van slechte voeding weg te poetsen kregen alle ouderen, of ze nu een placebo of DHEA kregen, elke dag een supplement met 640 eenheden vitamine D en 700 milligram calcium.

In het eerste jaar van de studie werkten de onderzoekers met een placebo- en een DHEA-groep. Hieronder zie je het effect van de suppletie op de DHEA-spiegel van de proefpersonen gedurende die periode. In het tweede jaar stapten de proefpersonen van de placebogroep over naar de DHEA-groep.


Vijftig milligram DHEA/dag anabool voor vrouwen


Bij mannen en vrouwen nam de DHEA-spiegel in ongeveer gelijke mate toe. Bij de mannen bleven de hormonale effecten daarvan beperkt tot een lichte stijging van de testosteron- en de estradiolspiegel.


Vijftig milligram DHEA/dag anabool voor vrouwen


Bij de vrouwen waren de endocrinologische effecten ingrijpender. Bij hen verdubbelde het vrije estradiol, nam de concentratie van het IGF-1 flink toe en was er in het geval van het vrije testosteron bijna sprake van een verdrievoudiging.


Vijftig milligram DHEA/dag anabool voor vrouwen


Bij de vrouwen nam de totale botmassa in de DHEA-groep weliswaar toe, maar het effect was klein en statistisch niet significant. Wel significant was het effect op de botdichtheid van de wervels. Bij de mannen had DHEA ook op de botmassa van de wervels geen effect.


Vijftig milligram DHEA/dag anabool voor vrouwen


DHEA lijkt dus een mild middel te zijn tegen botontkalking bij vrouwen. Veel fiducie hebben de onderzoekers er echter niet in. De mix van vitamine D en calcium, die ze toedienden aan alle proefpersonen, had waarschijnlijk meer effect dan het prohormoon. Daarbij komt dat de onderzoekers niet helemaal gerust zijn op de veiligheid van DHEA.

"Because DHEA supplementation resulted in small but significant increases in circulating concentrations of estrogen, testosterone, and IGF-1—all of which may promote tumorigenesis—individuals taking DHEA supplements long term may need to be monitored regularly for hormone-sensitive cancer", schrijven ze. Zijzelf deden dat met hun proefpersonen ook.

Wijzelf vinden de studie vooral interessant vanwege de gemeten hormonale effecten. Goed, misschien deed DHEA weinig met de botmassa. Maar bij de vrouwen zou DHEA toch wel iets moeten doen met de spieren. Zeker als die vrouwen erbij gaan trainen. Ook al zegt een kortdurende studie uit 2007 van niet.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken