Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Visolie       Hart & bloedvaten       Kanker       Levensverlenging & leefstijl    

0 9 - 1 2 - 2 0 0 8

  Vis beschermt tegen hartaanval, niet tegen kanker (Am J Clin Nutr. 2008 Dec;88(6):1618-25.)
Voor gezondheidsfanaten staat er slecht nieuws en goed nieuws in de nieuwe publicatie van de epidemiologen uit Boston, die verleden maand verscheen in de American Journal of Clinical Nutrition. Hij bevestigt voor de zoveelste keer dat visconsumptie hart en bloedvaten beschermt - maar hij laat van een beschermend effect op kanker weinig zien.
Vis beschermt tegen hartaanval, niet tegen kanker
De onderzoekers gebruikten gegevens van de Health Professionals Follow-Up Study, een studie waarin onderzoekers sinds 1986 tienduizenden artsen volgen. In het artikel gebruiken de onderzoekers de gegevens van veertigduizend artsen tot 2002, en zoeken daarin naar verbanden tussen de inname van vis en chronische ziekte.
Een populaire theorie wil dat dat we teveel plantaardige omega-6-vetzuren consumeren en te weinig omega-3-vetzuren. Die laatste categorie vetzuren zit vooral in vis. Daarom keken de onderzoekers ook naar de inname van die omega-6-vetzuren.
Om een lang verhaal kort te maken: de artsen die zowel veel vis aten en veel omega-6-vetzuren consumeerden hadden wat minder kans op chronische ziekte, maar het effect was niet significant. Dat zie je hieronder. Op de rechtopstaande as zie je het relatieve risico van de groepen op chronische ziekte.

Vis beschermt tegen hartaanval, niet tegen kanker

Veel vis = 2 tot 4 consumpties per week. Weinig vis = minder dan een consumptie per maand.
Wel significant was de invloed van visconsumptie op hart- en vaatziekten. Je ziet de gevonden verbanden hieronder. Ze sporen met de literatuur. Eerdere studies hebben laten zien dat consumptie van visvetzuren vooral de kans op plotselinge hartaanvallen vermindert.

Vis beschermt tegen hartaanval, niet tegen kanker

Er zijn trouwens behoorlijk veel studies die suggereren dat visolie beschermt tegen kanker. In reageerbuisstudies doodt visolie kankercellen, en in epidemiologische studies hebbenzalm-eters minder kans op prostaatkanker en remt visconsumptie prostaatkanker.
Toch zijn de onderzoekers eerder opgelucht dan teleurgesteld over hun bevindingen. "Fish contain organochlorine contaminants, such as dioxins and polychlorinated biphenyls, which even at the low concentrations present - are associated with cancer risk", schrijven ze. Ze hadden natuurlijk ook kunnen vinden dat visconsumptie de kans op kanker verhoogt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken