Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Cortisolblokkers       Visolie       Cerebrogenics    

3 1 - 1 0 - 2 0 1 0

  Visolie dempt mentale stress (Diabetes Metab. 2003 Jun;29(3):289-95.)

Visolie vermindert examenstress. In 2003 publiceerden voedingswetenschappers van de University of Lausanne een experiment waarin een drieweekse visoliekuur de concentratie stresshormoon laaghield in proefpersonen die blootstonden aan psychologische stress.

Wat hormonen betreft begint stress in de hypothalamus, een klier die ondermeer het hormoon CRH aanmaakt. CRH prikkelt de hypofyse om ACTH af te geven, en ACTH stimuleert in de bijnieren tenslotte de aanmaak van het eigenlijke sloophormoon cortisol. Zou visoliesuppletie dat proces kunnen blokkeren? Dat is de vraag die de onderzoekers wilden beantwoorden.

De onderzoekers gaven zeven studenten gedurende 3 weken elke dag een weinig geconcentreerde visolie. Dagelijks slikten de proefpersonen 6 capsules van 1200 mg visolie - 2 capsules bij elke grote maaltijd. Zo kregen de proefpersonen dagelijks 1.1 gram EPA en 0.7 gram DHA binnen.

Voor en na de suppletie onderwierpen de onderzoekers de studenten aan een batterij mentale tests waarvan je kunt verwachten dat ze mentale stress veroorzaken. De tests duurden een half uur. Hieronder zie je wat er toen gebeurde met de cortisolspiegel. De zwarte blokjes staan voor de studenten die een visoliekuur achter de rug hadden. De witte blokjes staan voor de nog onbehandelde studenten.


Visolie dempt pschologische stress


Visolie dempt pschologische stress


Hierboven zie je dat ook de concentratie adrenaline [epinephrine in het Engels] significant lager was in de visoliegroep.

De onderzoekers bepaalden ook de groeihormoonspiegel in het bloed van de proefpersonen. Die was niet significant lager in de visoliegroep. Als visolie al in de hersenen gaat werken, dan zou je toch verwachten dat visolie ook de aanmaak van groeihormoon verlaagt. De onderzoekers vermoeden daarom dat visolie in ieder geval geval voor een belangrijk deel direct via de bijnieren werkt.

Chronische stress versnelt de veroudering, aldus moleculaire studies. Volgens andere moleculaire studies vertraagt visolie de veroudering.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken