Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Cerebrogenics       Visolie       Tamoxifen       Antioestrogenen    

0 2 - 1 2 - 2 0 0 7

  Visolie tegen opvliegers (Maturitas. 2005 Jun 16;51(2):127-34.)

Vrouwen in de overgang hebben minder last van opvliegers als ze extra meervoudig onverzadigde vetzuren uit vis binnenkrijgen. Dat schrijven Italiaanse onderzoekers in een studie die in 2005 verscheen in Maturitas.
Opvliegers ontstaan als de oestrogeenspiegel zakt. Daardoor raakt het deel in de hersenen dat de lichaamstemperatuur regelt ontwricht - hoe precies, dat is nog niet bekend. Als bij vrouwen de aanmaak van estradiol tijdens de overgang vermindert, ontstaan dan ook hot flushes die soms verdraaid lastig kunnen zijn.
De Italiaanse onderzoekers keken of ze daaraan met een vetzuursupplement iets konden - bij vrouwen met meer dan vijf zware opvliegers per dag. Dagelijks kregen de vrouwen 240 milligram EPA, 160 milligram DHA en 40 milligram GLA. EPA en DHA zijn meervoudig onverzadigde vetzuren uit vis, GLA is een plantaardig omega-6-vetzuur.
Gedurende 24 weken registreerden de onderzoekers het aantal opvliegers bij 28 vrouwen.

Visolie tegen opvliegers

Het bovenste lijntje staat voor vrouwen die tot het sterretje bij week 12 behalve de vetzuren ook een fors gedoseerd supplement met fyto-oestrogenen slikte. In de periode na het sterretje lieten de vrouwen de fyto-oestrogenen staan.
Het onderste lijntje staat voor vrouwen die aanvankelijk alleen het vetzuursupplement slikten, maar na het sterretje ook een supplement met fyto-oestrogenen namen.
De fyto-oestrogenen hadden geen effect, concluderen de Italianen, de vetzuren wel. Naarmate de vrouwen de visvetzuren langer slikten, nam het aantal opvliegers af.

Visolie tegen opvliegers

Toch jammer dat de Italianen geen controlegroep hebben gebruikt die geen vetzuren slikte. Dan wisten we met meer zekerheid dat de afname van het aantal opvliegers het gevolg is van de vetzuren, en niet te maken heeft met de voortschrijding van de overgang. De overgang, en dus ook het optreden van opvliegers, is tenslotte van voorbijgaande aard. Als de tijd verstrijkt worden de klachten minder ernstig.
De werkzame componenten in het supplement waren waarschijnlijk de visvetzuren, en niet de GLA. Dat maken wij, de wakkere jongens en meisjes van Ergogenics, tenminste op uit een trial die we vonden in een studie die in 1994 verscheen in de British Medical Journal. [BMJ. 1994 Feb 19;308(6927):501-3.] Volgens dat onderzoek doet GLA helemaal niets tegen opvliegers.
De onderzoekers denken dat de vetzuren zich hebben genesteld in de hersencellen in de warmtecentra, en dat die cellen daardoor beter zijn gaan functioneren.
"One first hypothesis could be that improved cell-membrane fluidity, gradually achieved over time, might improve the hypothalamus neurone response to the still-existing, though low, endogenous estrogen levels of postmenopausal women", aldus de Italianen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken