2 2 - 0 1 - 2 0 10
Visolie verlengt levensduur in dierstudie (J Nutr. 2001 Oct;131(10):2753-60.)
Geef je visolie aan muizen met niet erg gezonde genen, dan leven ze beduidend langer. Geef je de muizen visolie en laat je ze tegelijkertijd fors minder eten, dan leven ze nog langer. Dat schreven immunologen van University of Texas bijna een decennium geleden in de Journal of Nutrition. Het lijkt erop dat de meervoudig onverzadigde n-3-vetzuren in vis een longevity-effect hebben.
Gisteren schreven we over moleculair onderzoek, waaruit bleek dat het DNA bij mensen met veel visvetzuren in het bloed minder snel veroudert. Uit epidemiologisch onderzoek was al bekend dat visvetzuren prostaatkanker remmen en beschermen tegen hartaanvallen.
De Texanen bestudeerden de effecten van visolie op muizen met een erfelijke afwijking waardoor hun nieren bezwijken aan ontstekingsreacties. Immunologen gebruiken de muizen graag als ze fundamenteel onderzoek willen doen naar immuunziekten als lupus.
De Texanen verdeelden hun proefdieren in 4 groepen. De AL-groepen mochten zoveel eten als ze wilden. [AD = ad libitum] De FR-groepen kregen 40 procent minder procent minder voer als de muizen normaliter zouden eten. [FR = food restriction] De CO-groepen kregen voer dat voor 5 procent bestond uit corn oil. De FO-groepen kregen voer dat voor 5 procent uit fish oil.
De figuur hieronder vertelt hoe lang de muizen in de vier verschillende groepen leefden.
Toen de Amerikanen de dieren onderzochten, zagen ze dat de visvetzuren de aanmaak van endogene antioxidanten hadden gestimuleerd. "Both fish oil feeding and food restriction, and especially a combination of the two, increase antioxidant enzyme activity, thereby preventing the rise in NF-kB and consequently the increase in the proinflammatory cytokines, TNF-a, IFN-g, IL-10, and IL-12, that occurs in these mice."
"In these mice", schrijven de onderzoekers. Het is nog maar de vraag in hoeverre je deze onderzoeksuitkomsten kunt extrapoleren naar mensen.
|
|
|