Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  CLA       MSM       Visolie       Immuunsysteem    

1 3 - 0 2 - 2 0 1 0

  Visoliekuur halveert (misschien) kans op hooikoorts (European Journal of Clinical Nutrition (2005) 59, 10711080.)

Als je last hebt van hooikoorts, dan kan een visoliekuur met onderkinderachtige doses je daar misschien vanaf helpen. Dat idee komt tenminste bij je op na het lezen van een studie die voedingsonderzoekers van de Technical University of Munich 5 jaar geleden publiceerden in de European Journal of Clinical Nutrition. En nee, die onderzoekers werden niet betaald door een producent van visolie.

Visoliekuur halveert kans op hooikoorts
Voordat je hooikoorts kunt krijgen moet je immuunsysteem zijn gesensibiliseerd. Je immuuncellen zien eiwitten van pollen [je ziet er een paar hiernaast] per abuis aan voor gevaarlijke indringers die ze koste wat kost moeten bestrijden. Ben je gesensibiliseerd, dan slaat je immuunsysteem op hol als je via je je neus of je mond pollen binnenkrijgt.

De eerste fase van een immuunreactie is een ontstekingsreactie - en visolie remt ontstekingen. Zitten er veel visvetzuren in je lichaam - preciezer: in de membranen van je cellen - dan is in theorie de kans dat je gesensibiliseerd raakt kleiner. Ben je al wel gesensibiliseerd, dan zouden visvetzuren de kans dat je daadwerkelijk last hebt van hooikoorts kleiner kunnen maken. Ook in theorie.

De Duitsers bepaalden van een kleine 600 mannen en vrouwen hoeveel visvetzuren er in de membranen van hun rode bloedcellen zaten. In het bloed van de proefpersonen keken ze of ze antilichamen tegen pollen-eiwitten konden vinden. Vonden ze die, dan waren de proefpersonen gesensibiliseerd. Vervolgens vroegen ze aan de proefpersonen of ze ook daadwerkelijk last van hooikoorts hadden.

Naarmate de proefpersonen meer van het visvetzuur EPA [C20:5 n-3] in hun celmembranen hadden, waren ze minder vaak gesensibliseerd. De onderzoekers stelden de kans op sensibilisatie van de 25 procent van de proefpersonen met de minste EPA in hun celmembranen op 1. De 25 procent van de proefpersonen met de meeste EPA in hun membranen was de helft.


Visoliekuur halveert kans op hooikoorts


Toen de onderzoekers keken naar de kans op hooikoorts bleef dat verband overeind.


Visoliekuur halveert kans op hooikoorts


Een factor is de verhouding tussen arachidonzuur [AA] en EPA. Hoe meer EPA en hoe minder AA er in je membranen zit, des te kleiner is je kans op hooikoorts. Dat is niet zo verwonderlijk. Arachidonzuur, een metaboliet van plantaardige n-6-vetzuren, is een precursor van ontstekingsfactoren.

Stel je voor: je neemt 100 mensen met hooikoorts, en die laat je een jaar elke dag een paar gram visolie slikken. Hoeveel van je proefpersonen zouden na dat jaar nog hooikoorts hebben?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken