Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Lever       Medische horror       Vitamines       Gevaarlijke supplementen    

1 1 - 0 9 - 2 0 0 8

  Vitamine A-supplement veroorzaakt waterbuik en levercirrose (J Am Diet Assoc. 2008 Sep;108(9):1536-7.)
Op het oog onschudige vitamine-A-supplementen hebben een 59-jarige man opgezadeld met een waterbuik en levercirrose. Leverartsen van de Louisiana State University in de VS beschrijven het geval in de Journal of the American Dietetic Association.
Ascites
De man was in een half jaar tijd negen kilo aangekomen. De gewichtstoename kwam volledig op het conto van zijn buik, die alsmaar omvangrijker was geworden. De armen n benen waren dun en bleven dun. Omdat zijn alsmaar dikker wordende buik hem zorgen baarde was de man naar een arts gegaan. Die constateerde ascites of waterbuik: de gewichtstoename was niet het werk van vetafzettingen maar van vocht. Ascites - op de figuur hiernaast - is altijd een teken dat er iets goed mis is - meestal met het hart of met de lever.
De waterbuik van de man had te maken met zijn lever, ontdekten de artsen. De stellate cells van de lever waren vergroot. Het orgaan was bovendien ontstoken en op sommige plaatsen was littekenweefsel ontstaan. Cirrose, heet dat. Cellen in littekenweefsel krijgen nooit meer hun oude functie terug. De schade door cirrose is dus blijvend. Bovendien kan levercirrose een voorstadium van leverkanker zijn.
Echt gezond was de man niet. Hij at ongezond en had diabetes. Maar ongezonde gewoonten die zijn waterbuik en levercirrose konden verklaren had hij ook niet. Levercirrose kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van alcoholisme, maar de man had al vijftien jaar geen druppel gedronken.
De man gebruikte vitaminesupplementen. Dagelijks slikte hij al twee jaar 13.000 microgram vitamine A. De tolerable upper intake voor een volwassene staat op 3.000 microgram. Die megadosis vitamine A zou zijn waterbuik en kapotte lever wel eens kunnen verklaren. In de literatuur zijn gevallen beschreven waarin supplementen met vitamine A leverschade veroorzaken. Daar komt nog bij dat de lever vitamine A opslaat in de stellate cells. Dat waren precies de cellen die bij de man waren vergroot.
De artsen vroegen de man om de vitaminepillen te laten staan. Dat hielp. In de twee jaar nadat de man met de supplementen was gestopt verdween de waterbuik geleidelijk en normaliseerde zijn lever. De artsen hoefden de man geen medicijnen te geven, of het vocht via chirurgische ingrepen uit de buikholte te verwijderen.
Ergonauten gebruiken vitamine A soms om hun aanmaak van groeihormoon te verhogen. In de wielrennerij zijn gevallen bekend waarin coureurs door de combinatie van EPO en megadoses vitamine A trombose kregen.
Vitamine A gold jarenlang als een beschermende antioxidant, totdat metastudies aantoonden dat pillen met vitamine A de sterftekans juist een en beetje verhogen. In trials waarin proefpersonen langere tijd hoge hoeveelheden vitamine A kregen verhoogde vitamine A de kans op kanker zelfs nog nadat de toediening was gestaakt.
Het is je waarschijnlijk ontgaan, maar in de jaren negentig zijn bijna alle voedingsbedrijven in alle stilte gestopt met het verrijken van levensmiddelen met vitamine A. Dat is gebeurd nadat onderzoekers de bedrijven benaderden met de verontrustende uitkomsten van hun studies naar de effecten van een chronisch verhoogde inname van vitamine A. Supplementen met hoge hoeveelheden vitamine A zijn echter nog steeds op de markt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken