Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vitamines       Vitamine B       Dementie & Alzheimer       Vitamines    

1 8 - 1 1 - 2 0 0 7

  Vitamine B12 remt mentale achteruitgang ouderen (Am J Clin Nutr. 2007 Nov;86(5):1384-91.)
Nee, deze epidemiologen uit het Britse Oxford hebben mensen geen vitamine B12 laten slikken. Maar uit hun onderzoek kun je wel afleiden dat extra vitamine B12 op hoge leeftijd de hersenen in conditie houdt. Misschien. Dat schrijven de Britten in de American Journal of Clinical Nutrition.
De onderzoekers volgden zestienhonderd 65-plussers tussen 1993 en 2003. In die periode keken de onderzoekers in het bloed van de ouderen naar de concentratie vitamine B12, folaat, holotranscobalamine, methylmalonzuur en homocysteine. Holotranscobalamine is een actieve vorm van vitamine B12, de concentratie methylmalonzuur in het bloed stijgt als het lichaam een tekort aan vitamine B12 heeft en volgens onderzoekers duidt een hoge concentratie homocysteine op... Ja, op wat? Eigenlijk weten onderzoekers nog niet waar een hoge spiegel van homocysteine precies op wijst. Ze weten alleen dat het niet gezond is.
In diezelfde periode onderwierpen de onderzoekers hun proefpersonen een aantal keren aan mentale tests. De figuur hieronder laat zien hoe de uitslagen zich door de tijd ontwikkelden.

Vitamine B12 remt mentale achteruitgang ouderen

Elk lijntje staat voor de testuitslagen van een specifieke oudere door de tijd. Sommige ouderen gaan niet of nauwelijks achteruit. Bij andere gaat het daarentegen snel. Je ziet hun scores als vallende sterren naar beneden duikelen. Sic transit gloria mundi, gozers.
De onderzoekers bepaalden vervolgens of ze een verband konden vinden tussen de ontwikkeling van die scores en de gemeten bloedwaarden. Die waren er, zie je in de onderstaande figuur.

Vitamine B12 remt mentale achteruitgang ouderen

Stel je nou voor dat de waarden van gemeten factoren in het bloed verdubbelen. Wat gebeurt er dan met de scores op de mentale tests? Het antwoord op die vraag staat hierboven. De figuur is gebaseerd op multivariate analyses.
Een verdubbeling van de hoeveelheid folaat en vitamine B12 in het bloed had geen statistisch significant effect. Een verdubbeling van de hoeveelheid holotranscobalamine vermindert het tempo van mentale achteruitgang daarentegen met dertig procent.
Een vertweevoudiging van de homocysteinespiegel en de spiegel van methylmalonzuur versnelde het tempo van mentale achteruitgang met vijftig procent. Van die twee factoren bleef alleen het effect methylmalonzuur na statistische bewerking overeind.
Een verdubbeling van de concentratie holotranscobalamine, halen de onderzoekers uit de literatuur, kun je met orale supplementen bewerkstelligen. Of supplementen met extra B12 echt helpen om de mentale vermogens intact te houden weten de onderzoekers niet. Maar uit de uitkomsten van de lopende of zojuist afgesloten trials naar het effect van B-vitamines op hart- en vaatziekten zou je het moeten kunnen afleiden.

1 0 - 1 1 - 2 0 0 7

  Vitamine D vertraagt veroudering op genetisch niveau (BBC 8 November 2007) Hoe meer vitamine D er in je lichaam circuleert, des te jonger is je DNA. Dat schrijven onderzoekers van de London School of Medicine in de American Journal of Clinical Nutrition. [Am J Clin Nutr. 2007 Nov;86(5):1420-1425.] Een hogere spiegel van de vitamine D-metaboliet 25-hydroxyvitamine D gaat samen met langere telomeren van het genoom.
Telomeren kun je vergelijken met het kunststoffen hulsje aan het uiteinde van een schoenveter. Als het hulsje van de veter is verwijderd, gaat de veter rafelen. Aan het uiteinde van de chromosomen, de delen van het DNA, zit ook zo'n hulsje - de telomeer. Bij elke celdeling wordt het hulsje kleiner. Als het verdwijnt gaat het erfelijk materiaal rafelen, en gaat het erfelijk materiaal kapot. De lengte van telomeren zijn dus een indicatie voor de mate waarin het erfelijk materiaal is versleten. Hoe langer de telomeer, des te langer leef je nog. Wil een populaire theorie.
De Britten maten in ruim tweeduizend vrouwen de lengte van de telomeren in de witte bloedcellen. Ook bepaalden ze de concentratie 25-hydroxyvitamine D in het bloed van de vrouwen. Dat is de actieve metaboliet van vitamine D die onder invloed van zonlicht ontstaat in de huid.
De onderzoekers bepaalden ook de concentratie van het C-reactive protein (CRP) in het bloed van de vrouwen. CRP is een ontstekingseiwit dat cellen helpt ongewenste indringers op te ruimen, maar het is ook een merker voor processen waarin het immuunsysteem zich tegen de eigen cellen keert.

Vitamine D vertraagt veroudering op genetisch niveau

Thomas von Zglinicki van de University of Newcastle weet nog zo net niet of vitamine D werkelijk veroudering vertraagt, vertelt hij de BBC. Op individueel niveau is telomeerlengte niet zo'n verschrikkelijk goede voorspeller van veroudering.
"Other studies have found that people who die at the same age can have significant differences in their telomere length - up to 30 times the differences described in this study."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken