Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone anabole middelen       Vitamines       Vitamine C       Vitamine E    

1 1 - 0 8 - 2 0 0 8

  Vitamine E en C laten getrainde spiercel zuiniger omspringen met anabole factor interleukine-6 (J Physiol. 2004 Jul 15;558(Pt 2):633-45.)
Zijn krachtsporters nou wel of niet verstandig bezig als ze extra vitamine C en E slikken? Nee, zeggen wij, de verstokte vitamine-sceptici van Ergogenics. Ja, suggereert deze humane studie van het Deense Muscle Research Centre.
Interleukine-6
De Denen keken naar de alsmaar interessanter wordende anabole factor interleukine-6. [Ruimtelijke structuur hiernaast.] Interleukine-6 is een stresseiwit. Spieren maken het aan tijdens en na fysieke inspanning. Hoe meer schade spiercellen door inspanning hebben opgelopen, des te meer interleukine-6 komt er vrij. De aanmaak kan wel een factor honderd omhoog gaan. Onderzoekers gebruiken de concentratie interleukine-6 graag als een merker voor spierschade. Sinds kort weten we echter dat als je geen interleukine-6 aanmaakt, je door training moeilijker spierweefsel opbouwt. Bovendien stimuleert interleukine-6 de verbranding van lichaamsvet en de opname van suikers door de spiercel. Interleukine-6 is dus ook een beetje een anabole factor.
De Denen gaven zeven proefpersonen bij hun ontbijt dagelijks vijfhonderd milligram vitamine C en vierhonderd IE vitamine E. Aan het einde van een periode van dertig dagen moesten de proefpersonen hun benen trainen op een leg extension-machine. Een controlegroep deed dat ook, maar die had tijdens de dertig dagen een placebo gekregen.
De antioxidante vitaminecocktail verminderde de aanmaak van schadelijke vrije radicalen in de spiercel, zagen de onderzoekers. Zware training verandert vetachtige stoffen in vrije radicalen die cellen kunnen beschadigen. Een merker daarvoor is de concentratie 8-iso-prostaglandine F2-alpha. Die zie je hieronder. De curve met de zwarte bolletjes staat voor de proefpersonen die vitamines hadden gekregen.

Vitamine C en E laten getrainde spiercel zuiniger omspringen met anabole factor interleukine-6

In het bloed verminderden de vitamines de concentratie interleukine-6 tijdens en na de training met vijftig procent. Dat zie je hieronder.

Vitamine C en E laten getrainde spiercel zuiniger omspringen met anabole factor interleukine-6

Het merkwaardige is dat de activiteit van het gen dat spiercellen interleukine-6 laat aanmaken door de suppletie ongeveer even hard blijft werken. Het lijkt erop dat de vitamines ervoor zorgen dat er minder interleukine-6 uit het spierweefsel "weglekt". In de spiercel blijft de concentratie interleukine-6 ook min of meer constant. De onderzoekers vermoeden dat die zelfs omhoog gaat, maar ze weten het niet zeker.
De Denen keken ook naar de concentratie van het sloophormoon cortisol in het bloed van de proefpersonen. Die verminderde aanmerkelijk door de suppletie. De witte balkjes staan voor de vitaminegroep.

Vitamine C en E laten getrainde spiercel zuiniger omspringen met anabole factor interleukine-6

Op basis van dit onderzoek - en op basis van andere studies naar de anabole eigenschappen van interleukine-6 - zou je kunnen beweren dat krachtsporters baat hebben bij antioxidanten. Maar of hoge doses vitamine C en E nou daarvoor als beste geschikt zijn, dat vragen we ons af. Er zijn studies waarin een dagelijkse dosis van een gram vitamine C het herstel van spierweefsel afremt. Waarschijnlijk is vitamine C in grote hoeveelheden, en zonder andere anti-oxidanten, juist een pro-oxidant: een stof die de schade door vrije radicalen alleen maar versterkt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken