0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Vitamine C       Vitamines       Afslanksupplementen    

0 2 - 1 0 - 2 0 0 8

  Vitamine C maakt junkfood minder dikmakend (Int J Vitam Nutr Res. 2008 Mar;78(2):87-95.)

Het vetmesten van ratten met junkfood gaat stukken moeizamer als je de dieren daarbij ook vitamine C [structuurformule hieronder] geeft. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Navarra in Spanje.
Er zijn een paar studies waaruit blijkt dat vitamine C vetzucht afremt. Die studies verleidden de Spanjaarden tot een dierproef, waarbij ze drie groepen ratten acht weken lang elk een verschillend
Vitamine C
dieet voorschotelden.
De controlegroep [C] kreeg een standaarddieet. Zeventien procent van de energie kwam uit eiwit, zeventig procent uit koolhydraten, de rest uit vet.
De CAF-groep [CAF staat voor cafetaria diet] kreeg voer dat voor een beperkt deel uit standaardvoer bestond. Het gros van het dieet bestond uit leverworst, bacon, chips, koekjes, chips en chocolade. Negen procent van de energie van het voer kwam uit eiwit, zestig procent kwam uit vet, de rest uit koolhydraten. Het voer moest het van junkfood vergeven Westerse voedingspatroon nabootsen.
En dan was er nog de groep CAFVIT. Die kreeg het CAF-dieet, maar dat was verrijkt met vitamine C. Elke rat kreeg per kilo lichaamsgewicht per dag 750 milligram vitamine C voorgeschoteld.
Hieronder zie je hoe het lichaamsgewicht en de lichaamssamenstelling van de drie groepen veranderde.

Vitamine C maakt junkfood minder dikmakend

De suppletie met de vitamine verminderde de aanwas van de vetweefsels. Daardoor waren de ratten in CAFVIT-groep na acht weken bijna een kwart lichter dan de ratten in de CAF-groep.
Hoe dat kan weten de Spanjaarden niet precies. Ze hebben de activiteit van genen in de ratten gemeten, en ontdekten dat vitamine C genen langzamer laten werken die zijn betrokken bij de aanmaak van steroidhormonen. Een voorbeeld is het gen voor StAR-protein. Dat is een eiwit dat cholesterol de mitochondria binnenloodst, waar de cel het cholesterolmolecuul begint te verbouwen tot een hormoon. De staatjes hieronder laten de activiteit van het StAR-gen zien.

Vitamine C maakt junkfood minder dikmakend

De onderzoekers denken dat vitamine C de aanmaak van cortisol en andere dikmakende hormonen afremt. Als dat echt zo is, concluderen ze, dan is dik-worden niet alleen het gevolg van het eten van teveel voedsel. Het is ook een gevolg van het eten van kwalitatief slecht voedsel, met te weinig stoffen als vitamine C. En als dat zo is, dan zou je vetzucht niet alleen moeten bestrijden door mensen minder voedsel te laten eten, maar vooral ook door ze beter voedsel te geven. Met - bijvoorbeeld - meer vitamine C.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken