Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Sterke botten       Vitamines       Vitamine D       Antioestrogene supplementen    

Vitamin D is only anti-estrogenic where itís needed

2 8 - 0 2 - 2 0 1 0

  Vitamine D is alleen antioestrogeen waar het nodig is (Endocrinology. 2010 Jan;151(1):32-42.)

Het houdt maar niet op met het positieve wetenschapsnieuws over vitamine D. Volgens een dier- en celstudie van endocrinologen van Stanford University in Endocrinology is de actieve vorm van vitamine D - calcitriol [structuurformule hieronder] - een antioestrogeen. Ook voor bodybuilders is de studie interessant. De antioestrogene werking van vitamine D komt vooral in het vetweefsel tot expressie. Vitamine D versterkt bovendien de werking van antioestrogenen als anastrozole, letrozole en exemestane.

Calcitriol
De onderzoekers vragen zich af of voedingsingrepen de kans op borstkanker bij vrouwen verminderen en de behandeling verbeteren van vrouwen die al borstkanker hebben. Borstkankercellen groeien vaak harder door estradiol. Artsen bestrijden borstkanker dan ook met middelen die de concentratie van estradiol verlagen. De onderzoekers wisten al dat vitamine D de aanmaak van de alpha-estradiolreceptor blokkeert - en vroegen zich af of vitamine D ook de aanmaak van estradiol verlaagt. Dat zou dan moeten gebeuren door het enzym aromatase af te remmen. Aromatase zet androstenedione en testosteron om in estradiol.

Om die vraag te beantwoorden deden de onderzoekers proeven met vrouwelijke muizen, waarin ze menselijke kankercellen hadden geïmplanteerd. De muizen kregen elke dag 0,1 mg androstenedione, en drie dagen voordat de onderzoekers de muizen analyseerden kregen de dieren ook nog 3 dagen lang dagelijks een injectie met 0,75 microgram calcitriol. [Cal] Een controlegroep kreeg injecties zonder actieve stof. [Veh] Hieronder zie je dat de kankercellen en de vetcellen van de Cal-muizen minder aromatase aanmaakten.


Vitamine D is alleen antioestrogeen waar het nodig is


Vitamine D is alleen antioestrogeen waar het nodig is
Hiernaast zie je dat in menselijke cellen de aanmaak van estradiol daadwerkelijk minder is naarmate de concentratie calcitriol hoger is. Dat effect is interessant voor kosmetische sporters. Minder estradiol betekent dat vetcellen minder makkelijk groeien en sneller krimpen. Het betekent ook minder kans op gyno. Als je deze studie tenminste mag extrapoleren naar mensen.

De onderzoekers bestudeerden ook het gezamenlijke effect van aromataseremmers als aan de ene kant arimidex, exemestane en letrozole, en aan de andere kant vitamine D, op de groei van kankercellen. De onderzoekers lieten menselijke kankercellen groeien in reageerbuizen, en gooiden er behalve testosteron ook nog aromataseremmers en vitamine D bij. Hieronder zie je dat vitamine D de werking van arimidex versterkt. De figuren voor exemestane en letrozole zijn niet wezenlijk anders.


Vitamine D is alleen antioestrogeen waar het nodig is


De gebruikte concentraties calcitriol zijn 0.1 en 1.0 nanomol. In mensen variëren de concentraties calcitriol van 0.05 tot 0.16 nmol. Omdat westerlingen een collectief tekort aan vitamine D in hun bloed hebben, zullen veel chemische bodybuilders hun aromataseremmers effectiever kunnen maken als ze supplementen met extra vitamine D slikken.

Voor botten is estradiol juist goed. Vrouwen die aromataseremmers gebruiken hebben vaker last van botontkalking en ook chemische sporters hebben niet zelden last van hun botten en gewrichten als ze hoge doses antioestrogenen slikken. De onderzoekers ontdekten echter dat in botten vitamine D de aanmaak van aromatase en estradiol verhoogt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken