Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afvallen       Afslanksupplementen       Vitamine D       Overgewicht    

2 0 - 0 5 - 2 0 0 4

Theorie: slik vitamine D en calcium, eet minder zout, en val sneller af

Een biochemicus, die in het dagelijkse leven werkt bij onderzoeksbureau Pantox maar in zijn vrije theorie de ene na de andere andere fascinerende biomedische theorie ontwerpt, heeft misschien een nieuwe manier ontdekt waarmee afslankers sneller lichaamsvet kunnen verliezen. Als zij hun inname van vitamine D en calcium verhogen, en die van fosfaten en keukenzout verlagen, zakt de concentratie van parathyro´de hormoon (PTH) in hun bloed. Dat zou vetverlies moeten vergemakkelijken.

Mark McCarty van Pantox Laboratories heeft wel vaker speculatieve stukken over vetverlies geschreven. Ze zijn allemaal het lezen waard, en deze is geen uitzondering. Maar McCarty is geen schrijver die zijn lezers in de watten legt. Hij vergast ze op zware kost.

Artsen bestuderen PTH omdat een hoge spiegel van dat hormoon botafbraak veroorzaajt. McCarty denkt echter dat PTH ook dik maakt. Ook spiercellen en vetcellen hebben een receptor voor PTH. Interacteer PTH met zijn receptor, dan activeert de cel via een G-eiwit het enzym fosfolipase C-beta. Daardoor stijgt de concentratie van calciumionen in de cel. Die schakelen inhibitor 1 aan, een remmer van het door insuline geactiveerde enyzm fosfoserine fosfatase. Fosfoserine fosfatase ontdoet de glucosetransporter GLUT4 van zijn fosfaatgroepen zodat GLUT4 beter zijn werk kan doen. Het netto-effect: de spiercel wordt minder gevoelig voor insuline.

Vetcellen hebben ook een receptor voor PTH. PTH zou er bij die cellen dus voor zorgen dat de cellen minder glucose opnemen en dus minder goed groeien. Daar staat dan weer tegenover dat de gestegen spiegel van calciumionen in de vetcel het cAMP-gestuurde fosfodiesterase activeren, waardoor lypolyse-bevorderende catecholamines minder vat op de cel hebben. Daarbij komt nog dat de gestegen calciumspiegel het enzym vetzuursynthase activeert waardoor de vetcel makkelijker vet vastlegt.

Het gecombineerde effect van die twee processen is dat het lichaam zijn vermogen vermindert om op calorische restrictie en training te reageren met de verbranding van vet.

Mooie theorie. Maar klopt hij ook? McCarty denkt van wel. Nadat hij de lezer een stekende hoofdpijn bezorgt met de uitleg van zijn theorie, verdooft McCarty hem met een omgevallen boekenkast aan onderzoeken die de PTH-theorie ondersteunen.

* Vrouwen na de overgang zijn meer dan negen kilo zwaarder dan normaal als ze een milde vorm van PTH-overschot hebben. Het vet gaat vooral zitten in de buikstreek.

* Behandel je mensen met een verhoogde PTH met hydroxy-vitamine D3, dan daalt het lichaamsgewicht.

* Dat gebeurt ook als je ze calcium geeft. Ja, McCarty kent de theorie van Zemel, en ja, ook McCarty gelooft dat calcium de groei van vetlagen afremt, maar nee, McCarty gelooft niet in het mechanisme dat Zemel als verklaring geeft. Calcium verlaagt het PTH.Dat is de verklaring van het effect, aldus McCarty. Dat zuivel de kans op diabetes en overgewicht vermindert, komt omdat zuivel zowel calcium als vitamine D bevat.

Alles wat het de PTH-spiegel laat zakken, aldus McCarty, helpt vetlagen af te bouwen. Keukenzout verhoogt het PTH. Minder keukenzout in het dieet vergemakkelijkt dus de vetafbraak. Fosfaten verhogen het PTH. Een dieet met minder biobeschikbare fosfaten is dus goed voor het afvallen. Zonlicht zet in de huid precursoren van vitamine D om in grondstoffen van de eigenlijk vitamine. Daarom zijn mensen in de zomer slanker dan in de winter.

En wat ook helpt is alcohol, zegt McCarty. Drinkers hebben minder PTH. Matig drinkende vrouwen zijn lichter dan niet-drinkende vrouwen die evenveel eten. Mannelijke alcoholisten zijn zelden dik, ondanks hun inname van kilojoules.

McCarty denkt niet dat PTH-verlaging 'de' manier is om vet te verliezen. Ook gelooft hij niet dat PTH-therapie mensen van hun overgewicht af helpt. Wel gelooft hij dat een levensstijl die je PTH laag houdt een handje helpt bij het bereiken en handhaven van een gezond gewicht.

McCarty MF, Thomas CA. PTH excess may promote weight gain by impeding catecholamine-induced lipolysis-implications for the impact of calcium, vitamin D, and alcohol on body weight. Med Hypotheses. 2003 Nov-Dec;61(5-6):535-42. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken