Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Longevity & leefstijl       Longevity & suppletie     Archief Vitamine D   Vitamine D     Archief Vitamines   Vitamines    

Vitamin D extends your life expectancy

1 2 - 0 9 - 2 0 0 7

  Vitamine D verlengt je leven (Arch Intern Med. 2007 Sep 10;167(16):1730-7.)
Jarenlang hebben onderzoekers gehoopt dat anti-oxidante vitamines als Vitamine A, C en E het leven verlengen. Dat gebeurde in de periode dat de anti-oxidanttheorie nog overeind stond. Die theorie sneuvelde toen bleek dat pillen met veel anti-oxidante vitamines een mild nadelig gezondheidseffect hebben.
Dat wil niet zeggen dat vitamine-supplementen geen toekomst hebben, blijkt uit een meta-studie van de Franse kankeronderzoekers Philippe Autier en Sara Gandini. In die metastudie gooiden de onderzoekers de gegevens uit 18 trials, waaraan in totaal een kleine zestigduizend proefpersonen meededen, bijelkaar.
Die studies waren bedoeld om het effect van vitamine D op de prostaat of het skelet te bestuderen, maar de onderzoekers keken naar iets anders. Ze keken naar de sterftekans van de proefpersonen. Zo ontdekten ze dat vitamine D-supplementen de sterftekans met zeven procent verlagen.

Vitamine D verlengt je leven

De gemiddelde duur van de trials was een kleine zes jaar. De dosering liep op tot tweeduizend eenheden of vijftig microgram vitamine D per dag, maar de gemiddelde dosering was zo'n vijfhonderd eenheden of 12,5 microgram per dag. Zo'n lagere dosering drukt de sterftekans evenveel als de hoge doses van tweeduizend eenheden per dag.
[Strikt genomen werken lager doseringen zelfs iets beter. Doses van driehonderd tot achthonderd eenheden vitamine D per dag verlagen de sterftekans met acht procent in plaats van zeven procent - red.]
[Trials waarbij de proefpersonen wel vitamine D kregen maar geen calcium waren iets succesvoller dat trials waarbij de proefpersonen beide componenten kregen toegediend. Zonder calcium verlaagde vitamine D de sterftekans met negen procent in plaats van zeven procent - red.]
Hoe vitamine D precies werkt durven de onderzoekers niet te zeggen. Een theorie die ze naar voren schuiven is dat de vitamine de kans op kanker vermindert.

1 2 - 0 9 - 2 0 0 7

  Zo word je 112 (The Telegraph 21/09/2007) [Offline]
In Japan viert de oudste man ter wereld zijn verjaardag. Tomoji Tanabe werd geboren in 1895 en is 112 geworden. Hij viert zijn verjaardag in het huis van zijn dochter en schoonzoon, waar hij woont.
Op de vraag van verslaggevers hoe oud hij van plan was te worden, antwoordde Tanabe dat hij vooralsnog geen plannen heeft om dood te gaan, en wat hem betreft oneindig lang doorleeft.
In Japan viert de oudste man ter wereld zijn verjaardag. Tomoji Tanabe werd geboren in 1895 en is 112 geworden. Hij viert 
zijn verjaardag in het huis van zijn dochter en schoonzoon, waar hij woont.
Naar eigen zeggen dankt Tanabe, die vroeger zijn geld verdiende als landmeter, zijn hoge leeftijd aan zijn leefstijl. Hij leest elke dag de krant en schrijft in zijn dagboek om zijn geest scherp te houden, hij wandelt elke dag in zijn buurt zodat hij lichamelijk actief blijft, hij rookt niet, hij drinkt geen alcohol maar wel veel melk en hij eet veel groenten.
Bij wijze van beloning kreeg Tanabe van de burgemeester van zijn woonplaats Miyakonojo een bedrag van 870 dollar. Dat is niet veel voor zo'n prestatie, vinden wij. En afgaande op de bovenstaande foto, waarop de krasse Tanabe een bosje bloemen van de krenterige burgervader in ontvangst neemt, vindt Tanabe dat ook.
Tanabe staat in het Guinness Book of World Records.
De oudste vrouw op dit moment heet Edna Parker. Ze woont in de VS en ze is 114 jaar oud.

0 6 - 0 9 - 2 0 0 7

  Ook na je zeventigste heeft gezond leven zin (Resource 6 September 2007) [Offline]
Ook als je de zeventig bent gepasseerd, kun je je levensverwachting verhogen door gezond te leven. Dat blijkt uit het proefschrift van Kim Knoops, die enkele duizenden oudere Europanen tien jaar volgde.
Eet je gezond, rook je niet en beweeg je voldoende, dan vermindert ook na je zeventigste je sterftekans met de helft.
Vooral een mediterraan dieet, met veel vis, noten, fruit en groenten is gezond. Het beschermt tegen de nadelige gezondheidseffecten van zowel gewichtstoename als gewichtsverlies.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken