Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Afslanksupplementen     Vitamine D  Vitamine D     Afvallen  Afvallen    

1 9 - 0 2 - 2 0 0 8

  Vitamine D versnelt vetafbraak tijdens afvallen (British Journal of Nutrition (2008) doi:10.1017/S0007114508894354)
Dikke vrouwen op dieet verliezen sneller vet naarmate ze meer vitamine D in hun bloed hebben en meer vitamine D via hun voeding binnenkrijgen. Dat melden onderzoekers van de Spaanse Universidad Complutense binnenkort in de British Journal of Nutrition. Het heeft er alle schijn van dat vitamine D tijdens het afvallen ook nog vetvrije massa vasthoudt.
De resultaten, zo benadrukken de onderzoekers, zijn preliminary. Ze hebben betrekking op de eerste twee weken van hun experiment op zestig dikke vrouwen in de leeftijd van 20 tot 35 jaar.
De onderzoekers verdeelden hun vrouwen om te beginnen in twee grote groepen: de ene groep had veel, de andere weinig vitamine D in hun bloed. Vervolgens zetten de onderzoekers vrouwen in beide groepen op twee verschillende soorten dieet. Het ene dieet bevatte vooral groenten en fruit en leverde dagelijks drie microgram vitamine D, het andere dieet bevatte vooral granen [in de vorm van speciale repen uit de fabrieken van sponsor Kellogg Espana - red.] en leverde zes tot zeven microgram vitamine D per dag.
Hoewel de zuivelindustrie om begrijpelijke redenen veel opheeft met de theorie dat calcium vetzucht afremt door vitamine D in het lichaam te blokkeren, vinden andere onderzoekers juist aanwijzingen dat een wat hogere vitamine D-spiegel de kans op vetzucht juist vermindert. Die aanwijzingen waren de aanleiding voor het Spaanse onderzoek.
Hieronder zie je wat er gedurende twee weken gebeurde met de afslankende vrouwen. Alle groepen kregen ongeveer evenveel kilocalorieen binnen.

Vitamine D versnelt vetafbraak tijdens afvallen

Hierboven zie je de gegevens van de vrouwen met weinig vitamine D [= 25(OH)D - red.] in hun bloed. Er gebeurt weinig schokkends. Dat is hieronder, in de tabel met de gegevens van de vrouwen met veel vitamine D in hun bloed, anders.

"The present results, although they have been obtained in a small sample size and in a short period of time, suggest that women with a better vitamin D status respond more positively to hypocaloric diets and lose more body fat", besluiten de onderzoekers.
We zullen het nog maar even herhalen: in a small sample size and in a short period of time." Maar we blijven de zaak volgen.

0 5 - 0 2 - 2 0 0 8

  DHEA laat vetcel afslanken (Steroids. 2008 Feb;73(2):209-15.)
Een oude, zo goed als afgeschreven theorie over het prohormoon DHEA klopt misschien toch wel. Volgens onderzoekers van de Spaanse University of Murcia is DHEA niet alleen een steroidstructuur die in het lichaam kan omzetten in meer dan vijftig andere steroiden. Volgens hen is DHEA zelf ook een volwaardig hormoon - dat iets doet met een eigen receptor.
DHEA
Dat maken de Spanjaarden op uit hun experimenten met menselijke vetcellen.
De Spanjaarden haalden vetcellen uit twintig dikke mensen die een maagverkleining ondergingen. Ze lieten de vetcellen in reageerbuizen ronddobberen in serum met daarin welgeteld 1 micromol DHEA. Andere vetcellen dobberden rond in serum zonder DHEA.
Twee uur en een etmaal nadat de onderzoekers de cellen in hun reageerbuizen stopten maten ze hoeveel vetzuren uit de vetcellen kwamen. Dat maten ze aan de hand van de hoeveelheid glycerol die de vetcellen afgaven. Glycerol is het skelet van vet. Aan glycerol zitten drie vetzuren vast.
Hieronder zie je op de voorgrond hoeveel glycerol de onderhuidse vetcellen van twee uur vrijgaven. Op de achtergrond zie je de release van glycerol na een etmaal.

DHEA laat vetcel afslanken

De onderzoekers zien hun waarneming allereerst als een bevestiging dat DHEA inderdaad een factor is in het ontstaan van vetlagen. DHEA remt het ontstaan van vetdepots.
Maar er is meer. Volgens de leerboeken - inclusief *KUCH* ons eigenste Anabolenboek - doet DHEA zelf bijkans geen drol. DHEA moet eerst omzetten in testosteron of een andere actieve metaboliet om biologisch effect te hebben. Maar de onderzoekers zien niet hoe dat in hun reageerbuisproef zou moeten gebeuren. Ze beredeneren: die omzetting van DHEA in actieve metabolieten vindt plaats in de bijnier, maar toch niet in vetcellen? Hoe kunnen we dan toch zien dat onze vetcellen meer glycerol afgeven als ze worden blootgesteld aan DHEA?
Dat kan alleen als vetcellen een receptor hebben voor DHEA. Denken de Spanjaarden.
Wij, de domme journalisten van Ergogenics, hebben een andere theorie. DHEA doet iets met de androgeenreceptor. Als het complex van DHEA en de androgeenreceptor door het cytosol reist naar het DNA schakelt het complex PPAR-gamma uit.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken