Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vitamines       Afslanksupplementen       Afvallen       Low-carb & low-glyc    

1 5 - 0 9 - 2 0 0 8

  Hoeveelheid vitamines en mineralen in dieet van Atkins, Weight Watchers en Slim Fast aan de krappe kant (Nutr J. 2008 Sep 2;7(1):25. [Epub ahead of print].)
Mensen die gaan afvallen met het dieet van Atkins, Slim Fast of de Weight Watchers krijgen nog steeds voldoende vitamines en mineralen binnen. Dat ontdekten Britse voedingswetenschappers die een kleine driehonderd afslankers twee maanden volgden en analyseerden wat de afslankers in die periode precies aten.
Door het afvallen verminderde de inname van veel vitamines en mineralen wel, maar voor zover de onderzoekers konden overzien ontstonden er geen situaties waarin afvallers van micronutriënten te weinig binnenkregen. Hieronder zie je van welke voedingsstoffen de inname significant veranderde. Een plusje staat voor een toename, een minnetje voor een afname van de inname.


Atkins

Weight Watchers

Slim Fast

Vitamine A

+

Vitamine B1

Vitamine B2

-

-

+

Vitamine B3

-

-

+

Foliumzuur

-

-

Vitamine C

Calcium

-

-

Magnesium

-

-

Kalium

-

-

-

IJzer

-

-

+

Zink

-

-

+

Selenium

+

+

-


Slim Fast komt helemaal niet zo slecht uit de vergelijking. Het dieet bestaat dan ook uit het gebruik van maaltijdvervangers, waarin de fabrikant vitamines en mineralen heeft gestopt.
De onderzoekers hebben niet in het bloed van de proefpersonen gekeken wat hun status precies was. Ze hebben alleen geteld welke levensmiddelen de proefpersonen aten, in een database opgezocht hoeveel vitamines en mineralen daarin zaten, en vervolgens de inname berekend. De uitkomst is echter een benadering van de werkelijkheid.
Robert Atkins
Van een aantal voedingsstoffen was de inname aan de krappe kant. Dat gold voor ijzer, foliumzuur en calcium. Groepen die om wat reden dan ook wat meer van die stoffen nodig hebben, zouden wel eens in problemen kunnen komen als ze langere tijd afslanken volgens de onderzochte dieettypes.
Veel diëtisten adviseren afslankers ook om voor alle zekerheid een multivitaminepreparaat te gebruiken. Dat advies, zo blijkt uit dit onderzoek, is dus helemaal niet zo gek.
Overigens was de inname van voedingsvezels van de proefpersonen te laag. Maar dat geldt zo ongeveer voor de volledige Westerse bevolking.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken