0 6 - 0 5 - 2 0 1 0
Vloeken verdrijft pijn (Neuroreport. 2009 Aug 5;20(12):1056-60.)
Vernaggel je van de pijn, maar moet je er nog een paar reps uit je set persen? Of wil je niks liever dan die laatste meters op hoge snelheid afleggen? Vloeken helpt, zeggen psychologen Keele University in Engeland. Behalve dan als je een aansteller bent. Dan kun je beter je mond houden.
Als mensen pijn hebben, vloeken ze. Is dat aangeleerd, zoals de Nederlandse bond voor papegaaienfokkers beweert? Of is de drang om te vloeken als je pijn hebt van neurobiologische aard? Omdat vloeken pijnstillend is? Die vraag wilden de onderzoekers beantwoorden met een proef met 67 studenten.
De onderzoekers duwden de hand van de studenten in letterlijk ijskoud water. De ene keer moesten de studenten vloeken, de andere keer moesten ze hun mond dichthouden. De studenten moesten hun hand uit het water halen als de pijn ze teveel werd. De onderzoekers bepaalden hoe lang de studenten het ijswater konden trotseren [cold-pressor latency]. Mochten ze vloeken, dan hielden de studenten hun hand langer in het ijswater.
De onderzoekers vroegen de studenten ook hoeveel pijn ze voelden [perceived pain]. Vloeken verminderde de pijnervaring.
Nou hebben sommige mensen de neiging om te catastrofiseren. Als ze een verkoudheid voelen opkomen denken ze dat ze een maand ziek zullen zijn. Als ze een lullige opmerking hebben gemaakt tegenover een vriend, dan denken ze dat die vriendschap voorbij is. Ze scheppen overdreven negatieve verwachtingen van ellende.
Psychologen kunnen die eigenschap meten met vragenlijsten, en proefpersonen een catastrophising scale score toekennen. Toen de onderzoekers dat deden met hun proefpersonen, ontdekten ze dat bij de mannelijke studenten met een hoge catastrophising scale score vloeken geen pijnremmende werking had. Bij hen verminderde vloeken de pijntolerantie juist.
Pijn ontstaat pas in de hersenen. Vecht of ren je voor je leven? Of doe je iets wat daar op lijkt? Dan zwakken je hersenen pijnsignalen af. De onderzoekers vermoeden dat vloeken de hersenen in een fight- of flight-modus brengt. Ze vermoeden dat dat komt omdat vloeken agressie opwekt.
"Everyday examples of aggressive swearing include the football manager who ‘psychs-up’ players with expletive-laden team talks, or the drill sergeant
barking orders interspersed with profanities. Swearing in these contexts may serve to raise levels of aggression", schrijven de onderzoekers. "No studies have investigated the effect of manipulating level of aggression on pain tolerance. Future research could usefully examine whether invoked aggression induces hypoalgesia."
|
|
|