2 7 - 0 8 - 2 0 0 9
Voetballers die zwaar squatten springen hoger, sprinten sneller (Br J Sports Med. 2004 Jun;38(3):285-8.)
Als voetbalspelers in hun training proberen om zo zwaar mogelijk te squatten, springen ze hoger en sprinten ze sneller. Dat blijkt uit een studie van de Norwegian University of Science and Technology die vijf jaar geleden verscheen in de British Journal of Sports Medicine.
|
Tijdens een voetbalwedstrijd rennen spelers 8-12 kilometer, blijkt uit de sportstatistieken. Gemiddeld moeten spelers elke negentig seconden een sprintje trekken. Sprintvermogen is dus voor voetbalspelers belangrijk. Omdat studies hadden uitgewezen dat sporters sneller sprinten naarmate ze met meer gewicht nog net 1 rep kunnen squatten, wilden de Noren met hun studie nagaan of je die studies kunt extrapoleren naar voetbalspelers.
De onderzoekers bepaalden van zeventien internationale spelers - hun gemiddelde leeftijd was 26 jaar - hoe snel ze konden sprinten en hoe hoog ze konden springen. De onderzoekers keken ook met hoeveel gewicht de spelers nog net 1 keer konden squatten.
Zo ontstonden de figuren van hieronder. Hoe hoger de 1RM, des te hoger sprongen de spelers. En hoe hoger de 1RM, des te sneller sprintten de voetballers op de 10 en de 30 meter.
De onderzoekers maten overigens de 1RM met een half squat: de spelers zakten totdat hun bovenbenen evenwijdig met de vloer waren.
Voetballers zijn uiteraard ook gebaat bij een hoge VO2max: een hoge maximale zuurstofopname. Die kun je het beste trainen door intervaltraining met een hoge intensiteit. Sommige trainers zijn bang dat gewichttraining ten koste gaat van de VO2max. De onderzoekers vonden echter geen aanwijzingen dat een hoge 1RM ten koste ging van de VO2max.
"Elite soccer players should focus on maximal strength training, with emphasis on maximal mobilisation of concentric movements, which may improve their sprinting and jumping performance", concluderen de Noren.
|
|
|