2 3 - 0 2 - 2 0 0 9
Voor kankermuis is tekort aan vitamines reuze gezond (Carcinogenesis. 2000 May;21(5):909-14.)
Als mensen net zo reageren op tekorten aan de vitamines A en E als gentechmuizen, dan hebben wij niet zoveel aan voedingsmiddelen met extra hoeveelheden van die vitamines. Dan zouden we beter reageren op voedingsmiddelen waaruit de fabrikant die vitamines juist heeft weggehaald. Dat blijkt uit een inmiddels klassieke dierstudie, die voedingsonderzoekers van de University of North Carolina negen jaar geleden publiceerden in Carcinogenesis.
In 2000, het jaar dat de studie verscheen, was de antioxidantentheorie nog levend en schoppend. Volgens die theorie neutraliseren antioxidanten, zoals vitamine A en E, in het lichaam schadelijke moleculen die onderzoekers 'vrije radicalen' noemen. Anti-oxidanten halen de electrische ladinkjes weg waarmee vrije radicalen celwanden of het erfelijk materiaal beschadigen. Zo beschermen anti-oxidanten ons tegen hartaanvallen, kanker en veroudering.
Tenminste, dat was de theorie.
De onderzoekers vroegen zich af of die theorie klopt. In het lichaam sterven kankercellen vaak voordat ze kunnen uitgroeien door tumoren doordat de ontspoorde cellen zelfmoord plegen. Apoptosis, heet dat. In het Nederlands hebben onderzoekers het meestal gewoon over 'celdood'. Hierboven zie je links zo'n stervende cel, en rechts een witte bloedcel die het dode celmateriaal opruimt. Bij de proces spelen vrije radicalen echter een sleutelrol. Vandaar dat de onderzoekers zich afvroegen of je door het slikken van extra anti-oxidanten je lichaam niet belemmert bij op het opruimen van kankercellen.
De onderzoekers deden een proef met genetisch veranderde muizen die vroeg of laat kanker in hun hersenen kijgen. De onderzoekers gaven een controlegroep standaardvoer [Standard], en gaven twee experimentele groepen voer dat of was verrijkt met extra vitamine A en E [Rich], of voer waarin die vitamines juist ontbraken [Poor]. Na vier maanden doodden de onderzoekers de muizen en keken in hun hersenen naar het effect van de voedertypes.
Hierboven zie je het effect op de grootte van de tumoren en de apoptosis. Extra vitamines hebben een verwaarloosbaar - en niet significant - positief effect. De muizen zijn beter af als ze voer krijgen waarin die vitamines praktisch ontbreken.
Dezelfde boodschap vind je in de tabel hieronder. Een tekort aan vitamine A en E houdt de tumoren beduidend kleiner, en bevordert de celdood.
De onderzoekers denken niet dat ze hun onderzoeksresultaten kunnen wegpoetsen met argumenten als 'genetisch veranderde muizen zijn geen mensen'. Daarvoor lijken de processen in tumorcellen in mensen en de processen in tumorcellen in muizen teveel op elkaar.
Het zou best wel eens kunnen dat de behandeling van kanker is gebaat bij een dieet met een verminderde hoeveelheid antioxidante vitamines, concluderen de onderzoekers in de laatste alinea van hun artikel.
|
|
|