Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Paracetamol       Testosteron & suppletie       Testosteron & leefstijl       Ongewone anabole methoden    

1 0 - 0 7 - 2 0 0 8

  Voor zeventigers zijn ibuprofen en paracetamol anabool (The FASEB Journal. 2008;22:753.31) [Offline]
Als mannen en vrouwen van zeventig jaar gaan trainen met gewichten, dan bouwen ze meer spiermassa en -kracht op als ze pijnstillers als ibuprofen of paracetamol gebruiken. Dat vertelden onderzoekers van Ball State University op 6 april tijdens het congres Experimental Biology 2008
Voor zeventigers zijn ibuprofen en paracetamol anabool
in San Diego.
De onderzoekers deden een experiment met zestig mannen en vrouwen tussen de zestig en 78 jaar. De proefpersonen moesten drie keer per week trainen op een sportschooltje. Ze trainden hun bovenbenen op de leg-extension. Na twaalf weken keken de onderzoekers hoeveel progressie de proefpersonen hadden geboekt.
Eén groep proefpersonen kreeg een placebo. Een andere slikte ibuprofen, en een derde slikte paracetamol. De proefpersonen hielden zich aan de dosering die de fabrikant aanbeveelt.
De tabel hieronder vertelt het effect van de pijnstillers op de progressie.


Placebo

Ibuprofen
1.2 gram per dag

Paracetamol
4 gram per dag

Quadriceps muscle volume

+9 procent

+11 procent

+13 procent

Muscle strength

+23 procent

+30 procent

+28 procent


"Chronic consumption of ibuprofen or acetaminophen [= paracetamol in het Engels - red.] during resistance training appears to have induced intramuscular changes that enhance the metabolic response to resistance exercise", zegt onderzoeker Todd Trappe in een persbericht. [Ball State University 4/7/2008] "This allows the body to add substantially more new protein to muscle."
Trappe is verbaasd. In eerdere studies was juist gebleken dat twintigers juist minder vooruitgang boeken als ze ibuprofen of paracetamol gebruiken. De pijnstillers verlagen bij hen de skeletal muscle protein fractional synthesis rate na een trainingssessie, meldde Trappe in een artikel dat in 2002 verscheen. [Am J Physiol Endocrinol Metab. 2002 Mar;282(3):E551-6.] Uit die publicatie komt de onderstaande figuur. De proefpersonen gebruikten dezelfde doses pijnstillers als de ouderen in Trappes nieuwste onderzoek.

Voor zeventigers zijn ibuprofen en paracetamol anabool

De uitgeteste pijnstillers remmen in de spieren de werking van het enzym cyclooxygenase of COX. De aanmaak van dat enzym gaat na fysieke inspanning in de spieren omhoog. Het remmen van dat enzym remt bij jonge mensen kennelijk de spieropbouw, terwijl het bij ouderen juist de groeiprikkel versterkt. Waarom dat zo is, dat weten de onderzoekers niet.

1 2 - 0 7 - 2 0 0 8

  Testosteronspiegel is in de herfst het hoogste (Psychoneuroendocrinology. 2006 Aug;31(7):895-9.)
De testosteronspiegel gaat niet alleen omhoog en omlaag gedurende de dag, maar fluctueert ook per seizoen. In de herfst is de hoeveelheid biobeschikbaar testosteron het hoogst, ontdekten Canadese onderzoekers.
De onderzoekers analyseerden de hoeveelheid testosteron in het speeksel van 220 vrouwen en 120 mannen. Dat is een maat voor de hoeveelheid biobeschikbaar testosteron in het bloed [lees: het vrije, ongebonden testosteron en het testosteron dat is gebonden aan het eiwit albumine - red.] Toen de onderzoekers bepaalden in welk seizoen de concentratie testosteron in het speeksel het hoogst was, ontstonden de onderstaande figuren.
De eerste gaat over mannen, de tweede over vrouwen.

Testosteronspiegel is in de herfst het hoogste

De Canadese bevindingen sporen op het eerste gezicht niet met bevindingen van Amerikaanse endocrinologen die vijf jaar geleden een proef deden met lichttherapie. Toen de Amerikanen mannen blootstelden aan een krachtige lichtbron steeg hun LH-spiegel met zeventig procent. LH is een hormoon dat de testes testosteron laat aanmaken. In de herfst vermindert juist de blootstelling aan zonlicht.
De ontdekking van de Canadezen is misschien nuttig voor anabolengebruikers die hun natuurlijke aanmaak van testosteron willen ontzien. Zij zouden in theorie van het gegeven gebruik kunnen maken door klaar te zijn met hun kuur als de herfst begint. Voor het herstel van hun axis zouden ze dan kunnen meeliften op de natuurlijke testosteronpiek die in de periode rond september-oktober begint.
In theorie.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken