Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone anabole methoden       Krachttraining & voeding       Krachttraining       Krachttraining & vrouwen    

1 0 - 0 3 - 2 0 1 0

  Vrouwelijke spiercel doet meer met minder androgenen (Steroids. 2010 Mar;75(3):219-23.)

Vergeleken met mannen maken vrouwen nauwelijks androgenen aan, maar toch hebben vrouwen spieren. Niet zoveel als mannen, maar toch. Als je kijkt naar hun aanmaak van androgene hormonen zouden ze eigenlijk nog minder spieren moeten hebben. Bovendien is een doorsnee-vrouw die een paar jaar intensief met gewichten traint sterker een doorsnee-man die niet lichamelijk actief is. Ra-ra hoe kan dat? Onderzoekers van de University of Tsukuba weten waarom. Ze ontdekten dat de spiercellen van vrouwen zuiniger omgaan met androgenen om dan de spiercellen van mannen.

Testosteron
DHT
Vrouwen hebben dan maar weinig testosteron [structuurformule hiernaast] in hun bloed, hun bijnieren maken wel DHEA aan. Dat prohormoon zet in spiercellen om in testosteron en DHT [structuurformule hiernaast]. Omdat de onderzoekers wilden weten hoe vrouwelijke spiercellen met mannelijke hormonen omgaan deden de Japanners een proef met mannelijke en vrouwelijke ratten van 10 weken oud. De ene helft van de dieren liep 30 minuten in een molentje met een snelheid van 30 m/min [EX], de andere helft deed niets [CON]. Onmiddellijk na de test keken de onderzoekers in de spiercellen van de ratten naar het androgeenmetabolisme.

De onderzoekers zagen dat de ratten die hadden moeten rennen meer androgeenreceptoren hadden aangemaakt. Bij de vrouwelijke dieren was zelfs sprake van een forse toename.


Vrouwelijke spiercel doet meer met minder androgenen


In de spiercellen van zowel mannelijke als vrouwelijke dieren waren enzymen harder gaan werken die DHEA omzetten in testosteron, en testosteron in DHT. De toename bij van die hormonen was de vrouwelijke dieren verhoudingsgewijs groter dan bij de mannelijke. Uiteindelijk ontliepen de concentraties bij de mannelijke en de vrouwelijke dieren elkaar maar weinig.


Vrouwelijke spiercel doet meer met minder androgenen

Vrouwelijke spiercel doet meer met minder androgenen


Eerder publiceerden de Japanners ook al studies waarin ze spiercellen van mannelijke en vrouwelijke ratten met elkaar vergeleken. [J Appl Physiol. 2008 Jan;104(1):67-74.] Toen ontdekten ze dat mannelijke spiercellen door fysieke inspanning hun best doen om een beetje te vervrouwelijken. Ze gaan meer van het enzym aromatase aanmaken. Aromatase zet testosteron en androstenedione om in estradiol. Kennelijk hebben actieve spieren behalve androgenen ook een beetje estradiol nodig.


Vrouwelijke spiercel doet meer met minder androgenen


Toen DHEA nog een heuse hit was op de markt voor sportsupplementen adviseerden goeroes als Dan Duchaine om een dosis DHEA te nemen vlak voordat je gaat trainen. Met de Japanse studies in het achterhoofd is voor dat advies zeker voor vrouwen best wel iets te zeggen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken