0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Afvallen       Afslanksupplementen       Afslankmedicijnen    

1 6 - 1 0 - 2 0 1 0

  Waarom je makkelijker slank blijft met olijfolie dan met verzadigd vet (PLoS Clin Trials. 2006 Sep 29;1(5):e27.)

Je blijft makkelijker op gewicht als de vetten in je dieet vooral enkelvoudig onverzadigd zijn, en je wordt makkelijker dik naarmate die vetten verzadigd zijn. Het lichaam verbrandt de vetten in olijfolie verhoudingsgewijs gemakkelijk, terwijl het de vetten in vlees en zuivel graag omzet lichaamsvet. Dat ontdekten Franse fysiologen die werkten voor ruimtevaartorganisaties ESA, NASDA en CNES.

Waarom je makkelijker slank blijft met olijfolie dan met verzadigd vet
Eigenlijk bestudeerden de onderzoekers het effect van gewichteloosheid op het metabolisme. Ze lieten hun proefpersonen 90 dagen doorbrengen in bed [bed rest] Rechtop zitten mochten de proefpersonen niet, en zelfs douchen moesten zittend. Een deel van de proefpersonen trainde - zittend - elke drie dagen op een fitnessmachine, en nam daarbij de kuiten en bovenspieren onder handen [exercise].

Voordat de proef begon observeerden de onderzoekers de proefpersonen gedurende een periode waarin ze gewoon mochten bewegen [ambulatory].

De proefpersonen kregen maaltijden met gemerkte vetten. In die maaltijden waren de moleculen van palmitaat [een verzadigd vetzuur] en oleaat [een enkelvoudig onverzadigd vetzuur] gemerkt. Zo konden de onderzoekers nagaan hoeveel van die vetten de proefpersonen verbrandden, en hoeveel ze opsloegen in vetweefsel.


Waarom je makkelijker slank blijft met olijfolie dan met verzadigd vet

Waarom je makkelijker slank blijft met olijfolie dan met verzadigd vet


Waarom je makkelijker slank blijft met olijfolie dan met verzadigd vet


Het lichaam verbrandt makkelijker oliezuur dan palmitaat, zie je hierboven. Bovendien valt de verbranding van palmitaat terug als de activiteit vermindert, terwijl inactiviteit de verbranding van oleaat niet vermindert.

"The Mediterranean diet (that is, one low in saturated fats, high in monounsaturated fats) would be helpful if promoted in sedentary populations and in recumbent patients, two groups at risk for weight gain", concluderen de onderzoekers.

In dierstudies worden proefdieren minder snel dik op een dieet met veel onverzadigde vetzuren dan op een dieet met veel verzadigde vetzuren.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken