Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Toxische supplementen       Levensverlengende supplementen       Vitamines       Vitamine E    

2 9 - 0 3 - 2 0 0 4

Waarom vitamine E het leven niet verlengt

Je leeft niet langer als je vitamine E slikt, weten we inmiddels uit studies. Dat hadden we wel verwacht. Met de vrije radicalentheorie in de hand hadden we voorspeld vitamine E-suppletie schadelijke moleculen - de vrije radicalen, dus - uitschakelde en zo voorkwam dat die cellen aantastten en verouderingsprocessen versnelden. Amerikaanse onderzoekers publiceerden een dierstudie die duidelijk maakt dat het zo simpel niet is..

De onderzoekers deden proeven met oude labmuizen van 21 maanden. Die gaven ze 13 weken lang elke dag 200 milligram - of 280 eenheden - alpha-tocoferol per kilo lichaamsgewicht. Daarna bepaalden ze de concentraties van vrije radicalen in het hart, de lever en de spieren.

Eerst keken de onderzoekers echter of de weefsels de vitamine wel goed opnamen. Dat was het geval. Hieronder zie je de concentratie vitamine E in het bloedplasma van de inmiddels 24 maanden oude muizen.


Waarom vitamine E het leven niet verlengt


Ook in de levercellen, de spiercellen en de hartcellen steeg de concentratie vitamine E. Maar dat wil niet zeggen dat de vitamine werkt. De figuur hieronder laat bijvoorbeeld zien hoeveel van het radicaal waterstofperoxide de onderzoekers vonden in de mitochondria van de hartcellen. Van effect van de suppletie is geen sprake.


Waarom vitamine E het leven niet verlengt


TBARS - voluit: thiobarbituric acid reactive substances - zijn een maat voor de activiteit van vrije radicalen. De onderstaande tabel laat zien dat suppletie geen effect op TBARS had.


Waarom vitamine E het leven niet verlengt


Ook eiwitten kunnen oxideren door vrije radicalen. Een maat daarvoor is de concentratie prote´necarbonyl. In de tabel hieronder zie je dat vitamine E die nauwelijks verlaagt.


Waarom vitamine E het leven niet verlengt


Vitamine E is dus een vrije radicalenvanger van niks. Dat komt, denken de onderzoekers, omdat de vitamine (alfa-Toc-OH in de onderstaande vergelijking) er weliswaar in slaagt vetradicalen (LOO*) te neutraliseren, maar daarbij zelf ook verandert in een vrij radicaal.


Waarom vitamine E het leven niet verlengt


Jonge organismen hebben waarschijnlijk nog allerlei systemen die de geradicaliseerde vitamine E weer neutraliseren, vermoeden de onderzoekers. Oude organismen niet.


Waarom vitamine E het leven niet verlengt


Sumien N, Forster MJ, Sohal RS. Supplementation with vitamin E fails to attenuate oxidative damage in aged mice. Exp Gerontol. 2003 Jun;38(6):699-704. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken