Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Farmacologisch afslanken       Afslanksupplementen     Afvallen  Afvallen     Vetzuchtepidemie  Vetzuchtepidemie    

1 2 - 0 4 - 2 0 0 7

  Wat er gebeurt als je elke dag maar één keer eet (Am J Clin Nutr. 2007 Apr;85(4):981-8.)
Voedingswetenschappers van het Amerikaanse landbouwministerie hebben het onderzocht. Ze lieten vijftien gezonde mannen en vrouwen van middelbare leeftijd eerst acht weken gewoon drie maaltijden per dag eten. Daarna mochten de proefpersonen acht weken weken lang slechts één keer per dag aan tafel gaan.
De onderzoekers hoopten dat het alternatieve patroon gezondheidseffecten teweeg zou brengen.
Vasten en calorische restrictie remmen de aanmaak van anti-oxidanten, geven de cellen meer kans om zichzelf te repareren en verhogen de gevoeligheid voor insuline.
Ook om de andere dag vasten heeft - in dierstudies - een levensverlengend effect.
De onderzoekers wilden ook weten of het alternatieve eetpatroon overgewicht afremt. En het antwoord op die vraag is uiteindelijk nee. Waarom, dat vertelt de figuur hieronder.

Wat er gebeurt als je elke dag maar één keer eet

Je kijkt naar het hongergevoel van de proefpersonen tijdens beide perioden. Zoals je ziet wordt dat tijdens de periode van één maaltijd per dag alsmaar groter. Van de vijftien proefpersonen vielen er tijdens die perioden vijf uit. Dat is, zeggen de onderzoekers, veel. Het beperken van de voedselinname tot één maaltijd per dag is kennelijk niet voor iedereen op te brengen.
De onderzoekers stelden de maaltijden zelf samen, en de proefpersonen mochten zoveel eten als ze wilden. Aten ze slechts één maaltijd per dag, dan aten ze dagelijks spontaan 65 kilocalorieen minder.
De maaltijden in beide groepen bestonden voor 15 procent uit eiwitten, voor 35 procent uit vet en voor vijftig procent uit koolhydraten.
De vermindering van de energie-inname zou voor een afname van het lichaamsgewicht met iets meer dan een halve kilo moeten zorgen. De afname van het lichaamsgewicht was echter groter.

Wat er gebeurt als je elke dag maar één keer eet

De proefpersonen werden lichter, en een beetje gespierder als ze één maaltijd per dag aten. Daar stond tegenover dat hun bloeddruk een beetje steeg.
Beide effecten worden waarschijnlijk veroorzaakt doordat het energiemetabolisme een tandje hoger staat. Ook het totale cholesterol, het HDL en het LDL verslechterden tijdens de acht weken dat de proefpersonen één maaltijd per dag aten.
In het bloed verminderde de hoeveelheid afgebroken eiwit in de vorm van ureum tijdens de periode van het alternatieve eetpatroon. Eet je één keer per dag, dan gaat je lichaam zuiniger om met eiwit.

Wat er gebeurt als je elke dag maar één keer eet

Tenslotte verminderde eenmalig eten het aantal rode bloedcellen ietsiepietsie, en halveerde het de cortisolspiegel. Je kunt daar beter niet veel waarde aan hechten, al lijkt het veel.

Wat er gebeurt als je elke dag maar één keer eet

De onderzoekers bepaalden het cortisolgehalte 's morgens vroeg. Normaliter maakt het lichaam op dat moment het meeste cortisol aan. Uit studies naar mensen die de Ramadan vieren is echter gebleken dat de aanmaak van cortisol verschuift door een voedingspatroon waarbij je alleen 's avonds mag eten. De piek valt dan in de voormiddag, niet meer 's morgens vroeg.
De onderzoekers houden het erop dat je niet gezonder wordt als je maar één keer per dag eet. Maar je wordt er wel slanker van. Ze vragen zich af hoe dikke mensen op zo'n eetpatroon zouden reageren.

1 2 - 0 4 - 2 0 0 7

  Gezondheidsclaims hondenvoer gaan veel te ver (Resource 12 April 2007) [Offline]
Fabrikanten van honden- en kattenvoer doen hetzelfde als de makers van - we noemen maar wat - maaltijdvervangers voor een gave huid en afslankfrisdrank. Pet food-fabrikanten gaan soms zo ver, dat eigenlijk alleen dierenartsen hun producten zouden mogen verkopen. Als medicinaal voer.
Dat zeggen onderzoekers van de Wageningse Animal Sciences Group, die een verkennende studie uitvoerden naar voer en voedingssupplementen voor honden en katten.
Helemaal bont maken het de fabrikanten van de biologische geneesmiddelen, aldus het rapport. Voor honden die hun baasje zijn verloren maakt Petvital bijvoorbeeld Nr. 6: een mengsel van extracten van lariks, mosterd en kamperfoelie 'om over het verdriet heen te komen'."
Het rapport heet Gezondheidsclaims Diervoeding.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken