Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Longevity       Vlees       Eiwitten     Archief Aminozuren   Aminozuren    

What happens if you go on a meat-only diet for a year?

1 1 - 0 9 - 2 0 0 7

  Wat gebeurt er als je een jaar alleen maar vlees eet (J. Biol. Chem. 1930 87: 651-668.)
Een wetenschapper doet experimenten met proefpersonen en wordt beroemd. Zo gaat het meestal. Maar in de jaren twintig gebeurde het een keer andersom, toen de ontdekkingsreiziger Vilhjalmur Stefansson [Wikipedia] als proefpersoon een jaar lang alleen maar vlees at in het kader van een bizar voedingsexperiment.
Stefansson was toen al een beroemdheid, dus kun je niet zeggen dat de Canadees van IJslandse afkomst door de studie
Vilhjalmur Stefansson
bekend werd. Maar het experiment maakte Stefansson nog beroemder dan hij al was.
Stefansson had jarenlang tussen de eskimo's geleefd - de Inuit, moet je tegenwoordig zeggen. Daar had hij gemerkt dat het ijsvolk praktisch alleen maar vis en vlees at, en desondanks gezond bleef.
Onmogelijk, vonden de voedingswetenschappers.
Maar toch is het zo, zei Stefansson. Om zijn gelijk te bewijzen besloten hij en een andere explorer, Karsten Anderson, een jaar lang onder medisch toezicht in het Bellevue Hospital in New York alleen maar vlees te eten. Geen vis, zoals de Inuit, maar vlees van landbouwdieren.
Dat vis goed vetzuren bevat en vlees slechte was toen nog niet bekend. Het experiment zegt dus weinig over de gezonde Inuit die Stefansson leerde kennen. Maar ook in de jaren twintig was het experiment al controversieel, vertelde Stefansson in zijn artikel Adventures In Diet. Dat verscheen in november 1935 in Harper's Monthly Magazine. [Link]
"A storm of protests from friends broke upon us when the press announced that we were entering Bellevue", schreef Stefansson. "These were based mainly upon the report that we were going to eat our meat raw and the
Wat gebeurt er als je een jaar alleen maar vlees eet
belief that we were using lean meat exclusively. The first was just a false rumor; the trouble under the second head was linguistic.
"
Alleen mager vlees eten kan niet, wist Stefansson uit ervaring. Natuurvolkeren die afhankelijk zijn van vlees en vis doen hun best om juist veel vet te eten. Eten ze teveel mager vlees, dan worden ze ziek.
Ontdekkingsreizigers kennen het verschijnsel. In situaties waarin ze alleen maar mager vlees kunnen eten, bijvoorbeeld op een verlaten eiland waar alleen graatmagere konijnen als voedselbron rondlopen, dan krijgen ze het rabbit starvation syndrome. Ze sterven.
Tijdens het experiment haalt een arts Stefansson over om in ieder geval te proberen even alleen maar lean meat te eten, maar Stefansson wordt ziek. Hij wordt misselijk en krijgt diaree. Hij herstelt weer, naar eigen zeggen omdat hij zijn dieet aanvult met kalfshersenen. Gedurende het experimenten halen de mannen ongeveer een kwart van hun
Wat gebeurt er als je een jaar alleen maar vlees eet
kilocalorieen uit eiwit. De rest komt vooral uit vet.
De verslagen van het experiment vind je integraal op internet. Ze behoren tot de klassiekers van de low carb-beweging.
Echt boteren deed het niet tussen de onderzoekers en de beroemde poolreiziger. Onderzoeksleider Eugene Du Bois, die eigenlijk weinig met het dieet op heeft, volgt het een paar dagen, maar houdt het na een paar dagen voor gezien. Als Du Bois zijn proefpersonen omschrijft, gebruikt hij weinig vleiende bewoordingen als het om Vilhjalmur Stefansson gaat.
"Physically, he was a well developed man, although his muscles were soft and somewhat flabby. His teeth contained many fillings and a mild gingivitis was present", aldus Du Bois.
Het experiment is de annalen van de low carb-beweging ingegaan als het bewijs dat je een jaar volledig op vlees kunt leven zonder dat je gezondheid daaronder lijdt. Zo luidde de conclusie van de onderzoekers althans. Maar als je de studies leest met de huidige kennis over gezondheid in het achterhoofd, dan ben je daar niet zo zeker van.
Zo verloren de mannen veel calcium - ongeveer vierhonderd milligram per dag. In vlees zit nu eenmaal weinig calcium, maar de calciumstofwisseling in het lichaam van de mannen ging door. [J. Biol. Chem. 1930 87: 669-680.]
Serieuzer is wat er na een jaar vleesdieet met Karsten Anderson gebeurde.
De poolreiziger kreeg in het voorjaar van 1929 "pain in the right chest, a severe chill, and rapidly rising temperature. The next day the sputum was rusty in color, the temperature was 40 degrees", schrijven de onderzoekers. [J. Biol. Chem. 1930 87: 651-668.]
Lijkt op een hartaanval. Niet raar als je beseft dat bij de proefpersonen de totale cholesterolspiegel opliep tot 800. [Een totaal cholesterol van 240 of hoger betekent volgens cardiologen dat de kans op een hartaanval hoog is, en dat je moet ingrijpen - red.] Het verband tussen cholesterol en hartaanvallen was toen echter nog niet bekend. De pijn in de borst van Anderson, noch de cholesterolspiegel veranderde de slotsom van de onderzoekers.
Wat zullen de sponsors van de studie blij zijn geweest. Achteraf.

Wat gebeurt er als je een jaar alleen maar vlees eet

Nadat het experiment was afgelopen zou Stefansson het nog vaak in artikelen en toespraken aanhalen. Het was het 'wetenschappelijk bewijs' dat een dieet met uitsluitend vlees gezond was.

1 1 - 0 9 - 2 0 0 7

  Eiwitbier (surpassproteinbeer.com) [Offline] Als je bodybuilders nieuwe voedingsmiddelen laat bedenken, dan kun je je halterset eronder verwedden dat ze op het idee komen om aan product X extra eiwitten toe te voegen, en de nieuwe combinatie vervolgens als 'extra gezond' op de markt te brengen.
Dat deed ook avid weight lifter and personal trainer Eric Garonzik. Hij bedacht Surpass Protein Beer.
"It looks and tastes just like beer, but offers up a healthy additive of protein."
Eiwitbier
Een flesje bevat tien gram wei-eiwit, om precies te zijn, en 'slechts' achttien gram koolhydraten.
Stacy Garonzik, nutritionist, bodybuilder en de echtgenote van Eric Garonzik, verklaart: "Because protein and carbohydrates are combined in this beverage, it causes the body to perceive the beer more as a food source resulting in a person drinking this beer to be less likely to deposit the calories as fat. The combination creates a 'slow burn' effect versus regular beer that derives all of its calories from carbohydrates thus 'spiking' the blood sugar level. Of course, one is encouraged to use moderation when drinking any alcohol."
Heel overtuigend.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken