Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Afslanksupplementen       Afslanken       Krachttraining    

0 6 - 0 9 - 2 0 1 0

  Aankomen na afslankdieet voor krachtsporters geen probleem (J Clin Hypertens (Greenwich). 2010 Jan;12(1):64-72.)

Voor de lezers van dit webmagazijn is het een open deur, maar wat is er mis met het intrappen van open deuren? Op zo'n mooie morgen als die van vandaag? Helemaal niks. Volgens bewegingswetenschappers van de University of Missouri helpt krachttraining afgeslankte dikkerds slank te blijven. De kilo's die ze na hun dieet aankomen worden, als ze tenminste geregeld onder het ijzer gaan, vooral omgezet in spieren en nauwelijks in vet.

De onderzoekers lieten 9 dikke mannen en vrouwen eerst 6 procent van hun gewicht verliezen door een combinatie van een caloriebeperkt dieet en cardiotraining. De dikkerds deden aanvankelijk niet aan sport, maar moesten tijdens de afslankfase van 8-12 weken 5 keer per week naar de gym. Aanvankelijk fietsten ze daar een half uurtje op 50 procent van hun VO2max, aan het einde van de afslankperiode trainden ze 45 minuten op 60 procent van hun VO2max. De proefpersonen volgden een dieet dat dagelijks 500 kcal minder leverde dan ze verbrandden.

Na de afslankperiode verhoogden de dikkerds hun energie-inname met 1000 kcal/dag. Ze stopten met de cardio en gingen in plaats daarvan 3 keer per week trainen met gewichten. De proefpersonen deden elke sessie 3 sets van de gewone en de incline bench press, de neck-press, de bent-over row, biceps-curs en triceps-extension, de squat en de leg-press, de leg-extension en leg-curl. Ze sloten hun training af met crunches.

De proefpersonen kregen in 8-12 weken de helft van hun verloren kilo's weer terug. Bijna al die kilo's kwamen echter op het conto van de lean body mass. Hun vetpercentage liep verder terug.


Aankomen na dieet voor krachtsporters geen probleem
Aankomen na dieet voor krachtsporters geen probleem
Aankomen na dieet voor krachtsporters geen probleem


De proefpersonen werden tijdens de krachtsportperiode fitter. Hun VO2max nam toe. En uiteraard werden ze sterker.


Aankomen na dieet voor krachtsporters geen probleem

Aankomen na dieet voor krachtsporters geen probleem


De gemiddelde buikomvang van de proefpersonen nam in de krachtsportfase met een te verwaarlozen anderhalve cm toe. De verbetering van het uiterlijk van de proefpersonen was dus aanzienlijk.

De onderzoekers keken ook naar de insulinegevoeligheid. Een maat daarvoor is de quantitative insulin-sensitivity check index [QUICKI]. Hoe hoger die is, des te gevoeliger ben je voor insuline en des te kleiner is je kans op diabetes-2. De QUICKI steeg in de afslankfase, en nam in de krachtsportfase nog iets verder toe.

In 2003 publiceerden Maastrichtse onderzoekers een studie waarin ze afgeslankte mensen een dieet gaven met wat meer eiwitten dan normaal. De proefpersonen kwamen aan, maar hun taille-omvang en vetmassa verminderden nog verder. Je zou die aanpak moeten combineren met de aanpak van de onderzoekers uit Missouri.

Kijk toch eens. Nog een open deur.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken