Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Plantaardige extracten       Afslankmedicijnen       Medische horror    

1 9 - 0 2 - 2 0 0 3

Weer dode door Ephedra

De baseballspeler Steve Bechler, pitcher bij de Baltimore Orioles, is in het ziekenhuis overleden. Hij werd duizelig tijdens een training en begon te ijlen. Hulpverleners brachten hem naar het ziekenhuis. Te laat. Een dosis van het stimulerende Ephedra sinica werd hem fataal.

Bij 42 graden koorts gaf het ene na het andere orgaan van Bechlers organen het op, terwijl zijn zwangere vrouw Kiley naast hem zat. Kiley en Steve zouden in april hun eerste kind krijgen.

De oorzaak van Bechlers dood zat in zijn locker: een flesje Xenadrine RFA-1, een op Ephedra sinica gebaseerd afslankmiddel. Bechler kampte met overgewicht en zijn coach klaagde over zijn slechte conditie.

Bij de lijkschouwing ontdekten de onderzoekers dat Bechler weinig vast voedsel in zijn ingewanden had, waarschijnlijk omdat hij zichzelf op dieet had gezet. De atleet had daarnaast een vergroot hart, een verhoogde bloeddruk en een lever die niet goed functioneerde. Die lever was misschien mede-oorzaak van Bechlers dood, omdat beschadigde levers minder goed efedrines, de actieve stoffen in Ephedra sinica, afbreken. Daardoor was de concentratie efedrines in het lichaam van Bechler misschien abnormaal hoog opgelopen.

Bechler nam drie capsules Xenadrine per dag, allemaal 's morgens. Fabrikant Cytodyne Technologies adviseert vier capsules per dag te nemen, twee pillen 's morgen en twee in de middag. In een persbericht zei de supplementenfabrikant in verdekte termen dat Bechler was gestorven omdat hij teveel Xenadrine zou hebben gebruikt. 'Artsen waarschuwen dat veel van de ongelukken met Ephedra gebeuren omdat mensen hun doses verhogen', zei Cytodyne. 'Xenadrine is uitvoerig onderzocht, en volgens dat onderzoek is Xenadrine veilig als je het goed gebruikt.'

De ouders van de dode atleet nemen daarmee geen genoegen, en gaan de supplementenmakers Cytodyne Technologies en Phoenix Laboratories aanklagen. Ze vinden dat de bedrijven, die het Ephedrasupplement Xenadrine RFA-1 produceren, verantwoordelijk zijn voor de dood van hun zoon.

De ouders verwijten de bedrijven dat hun product niet deugt, dat ze hebben nagelaten de formulering ervan aan te passen toen duidelijk werd dat Ephedra niet zonder risico's is, dat ze bewijsmateriaal onder de tafel hebben geveegd en dat ze bovendien in hun advertenties een misleidende voorstelling van zaken hebben gegeven.

1. Glen Colbourn, Mark Zwolinski. Drug link probed in death of Orioles pitcher. Toronto Star, 18-2-2003.
2. Murray Chass. Varied Factors Caused Pitcher's Death. New York Times, 19-2-2003.
3. Daniel de Vise, George Richards. Pitcher took diet pills, coroner says. Stimulant probably combined with other factors to cause death. The Miami Herald, 19-2-2003.
4. Parents of deceased player to sue over diet supplement. Bee News Services, 3-6-2003.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken