Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Doping in duursport       Duurtraining       Duursportsupplementen       Duursport & voeding    

1 5 - 0 8 - 2 0 1 0

  Wespensap-supplement verbetert aerobe vermogen (Geriatr Gerontol Int. 2010 Jun 28. [Epub ahead of print].)

Een Japans sportsupplement dat is gebaseerd op het sap waarmee de Aziatische wesp Vespa mandarina zichzelf voedt versterkt het effect van een licht fitness- en cardioprogramma. Dat schrijven onderzoekers van de University of Tsukuba binnenkort in Geriatrics & Gerontology International.

Wespensap-supplement verbetert aerobe vermogen
Duursporters merkten Vespa Sport Supplements op tijdens de Olympische Spelen van 2000, na de overwinning van de Japanse marathonloopster Naoko Takahashi. Kranten vertelden dat ze haar succes dankte aan "stomach juices of giant, killer hornets that fly 100 km a day at up to 25 km/hour".

Dat klopte niet helemaal. De door de Meiji Dairies Corporation ontwikkelden supplementen die Takahashi gebruikte waren synthetisch. Wel was hun samenstelling afgekeken van het sap dat de larven van de Vespa mandarina afscheiden voor hun volwassen verzorgers. Die roofinsecten staan dan wel wel bovenaan de voedselketen, maar kunnen hun prooidieren zelf niet meer verteren. Ze zijn voor hun voeding aangewezen op hun larven.

In het wespensap zit vooral veel proline en glycine, ontdekte Takashi Abe van het Japanse Rikenconcern. Zijn theorie is dat die aminozuren de citroenzuurcyclus in het lichaam stimuleren - en daarmee de omzetting van glucose en vetzuren in energie. Volgens reviews van duursporters op het web doet het wespensap inderdaad 'iets', maar moet je de werkzaamheid niet overdrijven. En je wordt er een beetje misselijk van. [wellsphere.com May 08 2009] [Offline]

De auteurs van het stuk in Geriatrics & Gerontology International wilden weten of het wespensap ook iets doet met mensen die niet fanatiek aan sport doen. Dus deden ze een proef met gezonde maar inactieve 24 vrouwen van voor in de zestig. De onderzoekers lieten de vrouwen 12 weken trainen. Twee keer per week moesten de proefpersonen 90 minuten trainen in de gym. Ze deden aan aerobics of niet-intensieve krachttraining.

De helft van de vrouwen slikte een placebo. De andere helft dronk dagelijks 190 ml van een sportdrank met daarin 3 gram wespenaminozuren [Vespa Amino Acid Mixture of VAAM].

Na 12 weken was de maximale zuurstofopname [VO2max] in de supplementengroep meer toegenomen dan in de placebogroep. De VO2max is de sterkste determinant van de cardiovasculaire fitheid.


Wespensap-supplement verbetert aerobe vermogen

Wespensap-supplement verbetert aerobe vermogen


Bovendien was de hoeveelheid buikvet in de experimentele groep sterker afgenomen dan in de placebogroep.

"Vespa Amino Acid Mixture ingestion might be beneficial for maintaining aerobic fitness and decreasing cardiovascular disease risk factors in older women", concluderen de onderzoekers. Ze denken dat het wespensap meer effect zou hebben "if a longer duration exercise regimen or much greater exercise volume were administered".

De onderzoekers werden betaald door Meiji Dairies Corporation.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken