Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Stikstofmonoxide       Blessures       Aminozuren       L-Arginine    

1 9 - 1 0 - 2 0 0 8

  Wonden genezen sneller door arginine (J Nutr. 2008 Oct;138(10):2021S-2024S.)
In het ziekenhuis hebben ze de gyno uit je pectorales gepeuterd. Of je bent zo stom geweest om bij ondergetekende in te breken. Of je hebt een schuiver gemaakt en je been ligt open. Hoe dan ook: je zit nu met een vleeswond waarvan je wilt dat die zo snel mogelijk geneest. Suppletie met L-arginine kan je daarbij helpen, schrijft Adrian Balbur van het Amerikaanse Sinai Hospital of Baltimore in een overzichtsartikel in The Journal of Nutrition. Een verhoogde inname van het aminozuur versnelt wondherstel - maar hoe precies, dat is vooralsnog een raadsel.
Balbur behoort tot een groep onderzoekers die al jarenlang onderzoekt of arginine en het verwante ornithine wonden sneller laten genezen. De interesse van de onderzoekers gaat uit naar het stimulerende effect van de aminozuren op de vorming van collageen. Het lichaam sluit wonden via collageenvorming.
Collageen bestaat vooral uit glycine. Op een gedeelde tweede plaats komen proline en hydroxyproline. Uit analyses van wondvocht hebben de Amerikanen opgemaakt dat de hoeveelheid proline de beperkende factor in het wondherstel is. Pogingen
Wonden genezen sneller door arginine
het wondherstel op te voeren via prolinesuppletie zijn echter mislukt. Wat - vooral in dierstudies - wel werkt is suppletie met de proline-precursor arginine. [Het schema hierboven vertelt je hoe het lichaam het ene aminozuur omzet in het andere.]
De figuur hieronder vertelt je hoe sterk de wonden zijn van muizen, als die twee weken voer krijgen dat voor 1 procent uit arginine bestaat. Links zie je het effect op normale muizen, rechts op knock-outmuizen die door een genetische ingreep het enzym niet meer aanmaken dat NO maakt uit arginine.

Wonden genezen sneller door arginine

Kennelijk werkt arginine alleen als het omzet in NO. Zou je denken. Maar toen de onderzoekers de proeven herhaalden met ornithine, zagen ze dat ornithine ook bij de knock-outmuizen het wondhersel bespoedigde.

Wonden genezen sneller door arginine

Ornithine heeft kennelijk farmacologische eigenschappen die arginine niet heeft, stellen de onderzoekers. Ornithine is bovendien geen NO-precursor. Maar ornithine zet wel om in arginine. Misschien doet ornithine iets met groeihormoon, een hormoon dat wondgenezing bevordert. Of misschien doet ornithine iets met het immuunsysteem.
De onderzoekers speculeren maar wat, geven ze ruiterlijk toe. Over de manier waarop ornithine en arginine wondgenezing stimuleren tasten ze volledig in het duister.
Vraagje onzerzijds: als arginine en ornithine de collageenvorming bij wonden versnellen, zouden ze dan ook het collageen in beschadigde gewrichten sneller kunnen laten herstellen?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken