0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & suppletie       Depressie       Psychologie       Breinboosters    

No translation yet

0 4 - 1 0 - 2 0 0 9

  Zelfmoordenaars hebben lage testosteronspiegel (Psychiatry Res. 2009 Sep 23. [Epub ahead of print].)

Mannen die proberen een einde aan hun leven te maken hebben een opvallend lage testosteronspiegel. Dat ontdekten Griekse biologische psychiaters die vijftien zelfmoordenaars onderzochten, nadat die van een hoog gebouw waren gesprongen. De studie verschijnt binnenkort in Psychiatry Research.

Testosteron werkt als een antidepressivum. Geef sombere mannen van na de Testoviron, en volgens Amerikaanse psychologen knappen ze zienderogen op. Testosteron helpt ook bij mannen die niet op de reguliere antidepressiva zoals Prozac reageren. [J Clin Psychiatry. 2001 Jun;62(6):406-12.]

Vandaar dat de Grieken zich afvroegen of mannen die proberen een einde aan hun even te maken niet kampen met een verminderde afgifte van testosteron. Om die vraag te beantwoorden namen de onderzoekers bloed af bij 15 mannen, die van een hoog gebouw waren afgesprongen maar dat hadden overleefd. Als controlegroepen fungeerden 18 mannen die door een ongeluk van een hoog gebouw waren gevallen, en 40 gezonde mannen waarmee niets aan de hand was.

De Grieken maten testosteron, maar ook FSH en LH. FSH en LH zijn hormonen die worden aangemaakt door de hypofyse, een klier in de hersenen. Hoe meer FSH en LH de hypofyse aanmaakt, des te meer testosteron maken de testes aan. De onderzoekers bepaalden ook de hormonen cortisol en prolactine. Een hoge spiegel van die hormonen is een kenmerk van stress.


Zelfmoordenaars hebben lage testosteronspiegel


De testosteronspiegel bij de zelfmoordenaars was lager dan bij de gezonde mannen, en dat gold in mindere mate ook voor de mannen die waren gevallen. De val zelf, met de medische gevolgen van dien, verlaagt kennelijk de testosteronspiegel. De testosteronspiegel van de zelfmoordenaars was echter lager dan bij de mannen die waren gevallen, en het verschil was nagenoeg significant.

Bij de mannen die een ongeluk hadden gehad was de LH-spiegel verhoogd. Hun lichaam was kennelijk al begonnen om de verlaagde testosteronspiegel weer te normaliseren. Bij de zelfmoordenaars was dat niet gebeurd. "The very low T levels of the suicide attempters group without concomitant increases in LH indicate a dysfunction at the hypothalamus-pituitary level", schrijven de Grieken.

De zelfmoordenaars leden aan psychiatrische ziekten. Tien van hen waren schizofreen, vijf depressief. Psychiaters zouden in die groep - en misschien ook daarbuiten - ook eens moeten kijken naar hormonale niveau's, concluderen de onderzoekers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken