Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Immuunsysteem       Probiotica       Superfoods       Langer leven    

2 1 - 1 1 - 2 0 0 8

  Dus zo werken probiotica (PNAS doi/10.1073/pnas.0810305105)
Dat goedaardige bacteriën - de probiotica - de gezondheid inderdaad kunnen verbeteren wordt steeds waarschijnlijker. Maar hoe probiotica dat precies zouden moeten doen, daarover was tot dusver weinig bekend. Deze week publiceert het sjieke wetenschappelijke tijdschrift PNAS een studie die een tip van de sluier oplicht.
Dus zo werken probiotica
In het artikel beschrijven de onderzoekers hun proeven met een goedaardige bacterie die Lactobacillus acidophilus NCFM heet. Lactobacillus acidophilus is de probiotische bacterie waarvan de werking het beste is onderbouwd. NCFM staat voor North Carolina Food Microbiology. Dat is het lab dat de bacterie in de jaren zeventig heeft ontdekt. Het organisme is op de markt als Howaru, een bacterie die je bijvoorbeeld in de huismerkprobiotica van Albert Heijn aantreft.
De onderzoekers kijken in hun artikel vooral naar het eiwitkapsel op die bacterie: het S layer protein A of SlpA. Daarvan vermoeden wetenschappers al dat die een sleutelrol speelt in de manier waarop de bacterie het immuunsysteem stimuleert. In de darm komt de bacterie, en dus ook het SlpA in contact met de dendritietcellen. Dat zijn de verkenners van het immuunsysteem. Ze zoeken contact met exogene organismen, en vertellen daarna de T-cellen van het immuunsysteem uit welke hoek het gevaar komt.
Dus zo werken probiotica
De onderzoekers konden aantonen dat dendritietcellen reageren op het SlpA en de bacterie. De immuuncellen maken bijvoorbeeld fors meer interleukine 10 aan als ze in contact komen met de probiotische bacterie. De bacterie merkt het eiwitkapsel op via zijn receptor DC-SIGN. Hiernaast zie je hoe Lactobacillus acidophilus NCFM kleeft aan die receptor, en een andere bacterie, Lactobacillus acidophilus NCK1377-CI. De onderzoekers hebben die bacterie gemaakt door het gen dat het SlpA laat aanmaken, uit te schakelen. De bacterie gebruikt een ander eiwit als kapsel, het SlpB. Daardoor hecht de bacterie minder aan DC-SIGN.
Vervolgens laten de onderzoekers dendritietcellen rijpen in een omgeving waarin de bacterie Lactobacillus acidophilus NCFM rondzwemt. Daarna brengen ze de immuuncellen in contact met jonge T-cellen, en keken vervolgens tot welk type T-helper-cel die zich ontwikkelden. Th-cellen zijn de soldaten van het immuunsysteem. Als ze in actie komen, scheiden ze eiwitten af die cellen doden of activeren.
Zijn de dendritietcellen in aanraking geweest met Lactobacillus acidophilus NCFM, dan stimuleren ze vooral de aanmaak van T-cellen die interleukine-4 aanmaken.

Dus zo werken probiotica

Interleukine-4 activeert het humorale immuunsysteem. Dat is het immuunsysteem dat merkers bindt aan binnendringers, waarna immuuncellen ze kunnen vernietigen.
Het is niet duidelijk wat de gezondheidsimplicaties van dit onderzoek zijn. Maar dat je probiotica niet zomaar kunt afdoen als verkooptruc van de voedingsindustrie, dat is duidelijk. Probiotica doen echt iets.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken