2 3 - 1 2 - 2 0 0 9
Zuurstoftekort maakt krachttraining effectiever (Med Sci Sports Exerc. 2010 Jul;42(7):1279-85.)
Trainen met gewichten in een zuurstofarme omgeving resulteert op termijn waarschijnlijk in meer spiermassa dan trainen met voldoende zuurstof in de lucht. Dat schrijven sportwetenschappers van het Japan Institute of Sports Sciences binnenkort in Medicine & Science in Sports & Exercise. De combinatie van krachttraining en weinig zuurstof zorgt voor een verhoogde aanmaak van groeihormoon.
Japanse onderzoekers bestuderen al jarenlang de effecten van het afsnijden van de toevoer van zuurstof naar de spieren door het afknijpen van de bloedtoevoer. Kaatsu, heet dat. Kaatsutraining zorgt volgens die studies voor een grotere anabole prikkel dan normaal. Het effect van Kaatsutraining is zo sterk dat je met gewichten van 30 procent van je 1RM een anabool hormonale prikkel oproept die vergelijkbaar is met die van een serieuze training op 80 procent van je 1RM.
De onderzoekers vroegen zich af of ze een vergelijkbaar effect konden oproepen door proefpersonen te laten trainen in een kamer waarin ook een zuurstofslurpende machine stond. De Hyp-100 van Hypoxico, om precies te zijn. Je ziet er eentje hierboven.
De 12 proefpersonen waren gezonde mannen van zo'n 30 jaar oud, die geregeld met gewichten trainden. De onderzoekers lieten ze 5 sets bankdrukken en 5 sets leg-pressen op 70 procent van hun 1RM. De ene keer deden de proefpersonen dat bij een normale atmosfeer [NR], de andere keer bij een atmosfeer met weinig zuurstof [HR]. Onder HR maakten de proefpersonen meer melkzuur en groeihormoon aan, zie je hieronder. Het grijze vlak staat voor de krachttraining.
De onderzoekers keken ook naar cortisol, IGF-1 en testosteron. De atmosfeer had op de afgifte van die hormonen geen effect.
Training bij weinig zuurstof zou ook wel eens kunnen leiden tot een versneld gewichtsverlies. Dat kun je afleiden uit het effect op de stimulerende hormonen adrenaline en nor-adrenaline. Die hormonen dwingen vetcellen hun inhoud vrij te geven aan de bloedbaan.
"Resistance exercise in acute systemic hypoxia caused greater accumulation of lactate, and greater response in growth hormone, adrenalin, and nor-adrenalin to a bout of resistance exercise", concluderen de onderzoekers. "Our data suggest that hypoxia is a potent factor for the enhancements of anabolic hormone response to resistance exercise."
|
|
|