Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven       Langer leven & suppletie       Cafeine & koffie       Gesponsord onderzoek    

Black coffee is healthier

2 9 - 0 1 - 2 0 1 0

  Zwarte koffie is gezonder (J Nutr. 2010 Feb;140(2):259-63.)

Zwarte koffie is ietsiepietsie gezonder dan koffie met creamer of melk, en koffie met melk is weer ietsiepietsie gezonder dan koffie met creamer. Dat blijkt het artikel dat onderzoekers van het Zwitserse Nestle Research Center binnenkort publiceren in de Journal of Nutrition. Creamer en in mindere mate melk remmen de opname van fenolen in de koffie door het lichaam.

Zwarte koffie is gezonder
In koffie zitten veel verbindingen met een beschermende werking. Een beetje koffiedrinker krijgt dagelijks bijvoorbeeld enkele grammen cholorogeenzuur binnen. Omdat veel mensen graag koffie drinken is cholorogeenzuur daarom de belangrijkste groep fenolen in het westerse dieet.

Cholorogeenzuren zijn esters. Het zijn meestal verbindingen tussen aan de ene kant ferulazuur en koffiezuur en aan de andere kant quinic acid. Het meestvoorkomende cholorogeenzuur in koffie is 5-caffeoylquinic acid.

In hun studie bekeken de onderzoekers, verbonden aan het onderzoekslab van een concern dat veel geld verdient met koffie, of het voor de opname van die cholorogeenzuurfenolen uitmaakt hoe je de koffie drinkt.

De onderzoekers lieten 12 proefpersonen een flinke bak oploskoffie drinken van 400 ml. De ene keer kregen de proefpersonen zwarte koffie, een andere keer koffie met tien procent volle melk, en weer een andere keer koffie met een mengsel van 35 gram koffiecreamer en suiker. Telkens kregen de proefpersonen 4 gram oploskoffie.

Na de inname van de koffie keken de onderzoekers in het bloed van de proefpersonen naar de concentratie van de bestanddelen van cholorogeenzuur. De curven hieronder vertellen je de concentratie van de totale hoeveelheid koffiezuur [CA], ferulazuur [FA] en isoferulazuur [iFA]. Je ziet dat de hoeveelheden het hoogste zijn na de inname van zwarte koffie.


Zwarte koffie is gezonder


Als de onderzoekers kijken hoeveel cholorogeenzuurcomponenten ze in totaal kunnen terugvinden in het bloed van hun proefpersonen [en de area under the curve uitrekenen], dan ontstaat de tabel van hieronder. Hoewel de verschillen duidelijk zijn, zijn ze statistisch meestal niet significant.


Zwarte koffie is gezonder


De onderzoekers concluderen formeel dat het eigenlijk niet zo verschrikkelijk veel uitmaakt hoe je je koffie drinkt. Hadden ze eenzelfde tabel samengesteld op basis van een onderzoek met wat meer proefpersonen, dan was dat misschien anders geweest. Het is raar dat zo'n groot bedrijf als Nestle geen onderzoek doet met wat meer proefpersonen, maar ongetwijfeld is daar een goede reden voor. Dat Nestle kapitalen verdient aan creamers heeft er niks mee te maken. Want dat doen onderzoekers uit het bedrijfsleven natuurlijk niet! Rommelen met onderzoek om nog meer producten te verkopen! De onderzoekers uit het bedrijfsleven zijn de allerbeste en allereerlijkste onderzoekers te wereld!

Waarschijnlijk binden de eiwitten in creamer of melk aan de fenolen in koffie, en kan het spijsverteringssysteem dat complex moeilijk opnemen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken