Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining & voeding       Krachttraining & voeding       Thee       Pijnbestrijding    

0 2 - 0 3 - 2 0 1 0

  Zwarte thee vermindert spierpijn na training (J Int Soc Sports Nutr. 2010 Feb 23;7:11 doi:10.1186/1550-2783-7-11.)

Een supplement met daarin theaflavines [structuur hieronder] uit zwarte thee beschermt spiercellen tegen de effecten van intensieve inspanning. Dat schrijven bewegingswetenschappers van Rutgers University in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. En jawel, de onderzoekers werden betaald door een producent van supplementen met extracten van zwarte thee.

Zwarte thee vermindert spierpijn na training
Theaflavine
Theaflavines zitten niet in groene thee, maar wel in zwarte thee. Reageerbuisstudies en dierstudies suggereren dat ze in het lichaam ontstekingsprocessen afremmen. Dat is de ratio achter de supplementen die de sponsor van de studie, het Amerikaanse bedrijf WellGen, produceert. WellGens zwarte thee-extract heet Te Amé.

De onderzoekers gaven 18 mannelijke studenten van 21 jaar 9 dagen lang elke dag 2 van WellGens pillen met daarin in totaal 880 mg zwarte thee-extract. Dat bestond voor 350 mg uit theaflavines. [BTE]

Na een week slikken moesten de proefpersonen zich tien series 'leeg' fietsen. Elke serie duurde 30 seconden. Tussen de series konden de studenten 2 minuten rusten. Mocht het je interesseren: de onderzoekers gebruikten de Wingate Anaerobic cycle Test.

De onderzoekers herhaalden de procedure een keer nadat de proefpersonen een week lang een placebo slikten. [PLA]

Het supplement had geen noemenswaardig effect op de prestaties tijdens de test. Toen de onderzoekers het eerste uur na de test de verhouding tussen gereduceerd en geoxideerd glutathion in de spieren van de proefpersonen bepaalden [GSH:GSSG], zagen ze dat die sneller herstelde als de proefpersonen het supplement hadden gebruikt.


Zwarte thee vermindert spierpijn na training


Ontgiftende enzymen in spiercellen gebruiken glutathion om agressieve verbindingen - de vrije radicalen - te neutraliseren. Daarvoor gebruiken de enzymen gereduceerd glutathion, en zetten dat daarbij om in geoxideerd glutathion.

Drie dagen na de test bleven de studenten hun supplement slikken. In die dagen verminderde het supplement de spierpijn van de studenten.


Zwarte thee vermindert spierpijn na training


De supplementen versnellen het herstel van training, postuleren de onderzoekers. Gebruikers kunnen daardoor meer trainen, en dus ook meer progressie boeken. Of dat echt zo is, dat hebben de Amerikanen niet onderzocht.

Een kop zwarte thee van 200 ml bevat een kleine 170-200 mg aan fenolen. Slechts 7-15 mg daarvan zijn theaflavines. Maar voordat je concludeert dat je alleen van de spierbeschermende eigenschappen van thee kunt profiteren als je de dure supplementen van WellGen koopt: Braziliaanse onderzoekers meldden 2 jaar geleden dat ze antikatabole effecten hadden gevonden bij bodybuilders die slechts 3 koppen groene thee per dag dronken.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken