23.01.2013

Eet twee kiwi's en slaap beter

Eet twee kiwi's en slaap beter
Als je slecht slaapt, en - heel verstandig - liever geen slaapmiddelen gebruikt, dan hebben voedingswetenschappers van Taipei Medical University in Taiwan misschien een oplossing voor je probleem. In de Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition schrijven de Taiwanezen dat je beter slaapt als je twee kiwi's eet voordat je onder de wol kruipt.

De onderzoekers kwamen op het idee om de slaapverbeterende eigenschappen van kiwi's te onderzoeken door een onderzoek van Duke University in de VS uit de jaren tachtig. [Am J Clin Nutr. 1985 Oct;42(4):639-43.] Daarin analyseerden de Amerikanen de hoeveelheid serotonine in alledaagse voedingsmiddelen. Uit dat artikel snaaiden we de tabel die je hieronder ziet.

Serotonine is een precursor van het slaaphormoon melatonine. In het lichaam veranderen enzymen met het nodige knip- en plakwerk het aminozuur L-tryptofaan in 5-HTP, en 5-HTP in serotonine, en serotonine in melatonine. Je ziet die route hier. In sommige planten, zoals tomaten, kersen en bananen, vindt diezelfde cyclus plaats. Daarom bevatten tomaten, kersen en bananen serotonine en melatonine, en daarom vertellen studies dat bijvoorbeeld de consumptie van kersen slaap verbetert.

De tabel vertelt je dat ook kiwi's serotonine bevatten.


Eet twee kiwi's en slaap beter


De onderzoekers deden een experiment met 29 mannen en vrouwen van 20-55 jaar met milde slaapproblemen. Vier weken lang aten die elke dag, een uur voordat ze gingen slapen, 2 kiwi's.

De tabellen hieronder vertellen dat na de periode van de vier weken de slaapkwaliteit was verbeterd. De proefpersonen sliepen, nadat ze in bed waren gestapt, 5 min eerder in en sliepen 40 min langer.


Eet twee kiwi's en slaap beter


Eet twee kiwi's en slaap beter


"Consumption of 2 kiwifruit nightly 1 hour before bedtime for 4 weeks resulted in improved sleep onset, duration, and efficiency in adults with self-reported sleep disturbances", vatten de Taiwanezen samen. "The results of this study suggest that further research into the sleep-promoting mechanisms of kiwifruit may be warranted."

Het onderzoek is betaald door Zespri, een marketingorganisatie van kiwitelers. [zespri.com]

Bron:
Asia Pac J Clin Nutr. 2011;20(2):169-74.

Meer:
Beter slapen door kersen (7-10-2010)
Slaapmiddel L-tryptofaan werkt ook overdag (17-9-2010)