25.09.2012 | ||||
Eiwitpulsconcept werkt niet bij twintigers
De studie waarover we het hebben is gedaan door Marie-Agnès Arnal, die in de wetenschap geldt als de ontdekker van het eiwitpulsconcept. Omdat Arnal het anabole effect van het eiwitpulsdieet ontdekte in zestigers, herhaalde ze in dit onderzoek haar experiment voor de volledigheid met jongere vrouwen. Ook die kregen gedurende 2 weken dagelijks 1.7 gr eiwit per kg vetvrije massa.
Ook in deze studie verdeelde de helft van de vrouwen de eiwitten netjes over 3-4 maaltijden per dag [Spread], terwijl de andere helft 79 procent van de dagelijkse portie eiwitten consumeerde tijdens de lunch [Pulse].
En net als in het experiment met de oudere vrouwen verhoogde het eiwitpulsdieet de synthese van eiwit door het lichaam. De afbraak van eiwitten nam echter ook toe. De toename van het katabolisme overtrof de toename van het anabolisme.
Statistisch significant waren die effecten echter niet, en dus concluderen de onderzoekers dat eiwitpulsvoeding bij jongere vrouwen geen effect heeft op de eiwitstofwisseling. Maar als je de figuren ziet, dan vraag je je af of die effecten ook insignificant zouden zijn geweest als de onderzoekers meer proefpersonen hadden gebruikt.
De figuur hierboven vergelijkt het effect van het eiwitpulsdieet op het vasthouden van stikstof bij vrouwen van in de zestig met het effect van het pulsdieet op vrouwen van in de twintig. Oudere vrouwen gaan meer stikstof door het eiwitpulsdieet vasthouden (en bouwen dus meer spiermassa op), jongere vrouwen juist minder - al was die afname niet statistisch significant.
Bij twintigers werken eiwitpulsen dus niet. Wij vragen ons af bij welke leeftijd het concept voor naturelkrachtsporters interessant begint te worden. Na de 35? Na de 45?
Bron:
Meer:
|