0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vorige editie       Recentere editie     Krachttraining  Krachttraining     Gewrichten  Gewrichten    

Strength athletes can stay flexible without stretching

0 9 - 0 7 - 2 0 1 0

  Krachtsporters blijven lenig zonder strekoefeningen (WebMD Health News June 4, 2010.)

Hangen die wijsneuzen jou ook mijlenver de keel uit? Die vervelende jongetjes en meisjes die je vertellen dat jij, omdat je dagelijks onder het ijzer ligt, minder flexibel bent dan zij? Die ervan overtuigd zijn dat training met gewichten of machines de bewegingsvrijheid van je gewrichten vermindert? In dat geval zul je het onderzoek van James Whitehead van de University of North Dakota bovengemeen interessant vinden. Volgens dat onderzoek word je van krachttraining alleen maar leniger.

Krachtsporters blijven lenig zonder strekoefeningen
De studie van Whitehead is nog niet gepubliceerd. De onderzoeker maakte zijn voorlopige resultaten bekend in de eerste week van juni 2010, op de American College of Sports Medicine's 57th Annual Meeting in Baltimore. [Link]

Whitehead deed een proef met drie dozijn studenten. Eenderde van hen deed 5 weken helemaal niks. Dat was de controlegroep. Eenderde van de studenten deed gedurende de 5 weken statische strekoefeningen voor de spieren en aanhechtingen van de knie, de heupen en de schouders. De overige proefpersonen deden 5 weken lang aan krachttraining. Zij deden oefeningen die de spieren aanspraken die die strekgroep probeerde langer te maken.

Voordat de trainingsperiode begon, en vlak, daarna meette Whitehead de bewegingsvrijheid van de gewrichten van de proefpersonen. Toen bleek dat de strekoefeningen voor de heupen geen effect hadden gehad. Krachttraining had daarentegen de flexibiliteit van het heupgewricht verhoogd.

Wat de hamstrings betrof, die reageerden op krachttraining en strekoefeningen even goed. In het schoudergewricht tenslotte hadden zowel krachttraining als de strekoefeningen geen effect gehad.

"Our results suggest that full-range resistance training regimens can improve flexibility as well as, or perhaps better than, typical static stretching regimens", vat Whitehead samen. "If they hold up with replication, people really don't have to be worried about doing stretch exercises whenever they're doing resistance exercises."

Het in gezondheid gespecialiseerde nieuwsagentschap WebMD vroeg bewegingswetenschapper William Lunn van de University of Connecticut om commentaar. Lunn was niet verbaasd over Whiteheads resultaten. "If you do resistance training - especially if you focus on full range of motion - you would promote flexibility", zegt hij. "Look at Olympic weight lifters. They're extremely powerful, but they're also extremely flexible."

Je wordt sterker door krachttraining met stretchdagen (25-2-2010)
Tussen sprints door herstelt strekken beter dan rust (5-2-2010)
Strekken voordat je gaat trainen vermindert kracht (16-10-2009)

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken