14.03.2012 | |||||
Methylhexanamine werd een sportsupplement dankzij een tikfout
Na een paar sterfgevallen - die misschien het gevolg zijn van het gebruik van methylhexanamine - rommelt het rondom methylhexanamine, een bedrieglijk eenvoudige verbinding met een onverwachte adrenaline-achtige werking. De VS en de EU overwegen een verbod, en Amerikaanse consumenten eisen een schadevergoeding van makers van supplementen met de omstreden stof.
Al die zaken zijn class suits. Ze zijn aangespannen door advocaten namens groepen consumenten die
Of methylhexanamine nu wel of niet in geraniumolie voorkomt is niet onbelangrijk. Volgens de wetgeving van de meeste landen mogen alleen natuurlijke stoffen, die je ook in voedingsmiddelen kunt tegenkomen, als supplement worden verkocht.
Dat Chinese onderzoek is echter de enige analyse die methylhexanamine als bestanddeel van geraniumolie noemt. Andere analyses vinden de stof niet. Dat was voor de American Herbal Products Association in juli 2011 voldoende aanleiding om in zijn code vast te leggen dat methylhexanamine niet op het etiket van producten mag staan als "geranium oil or as any part of the geranium plant". [American Herbal Products Association. Code of Ethics & Business Conduct. July 2011.] [Offline]
Analisten van de Australische overheid publiceerden in het najaar van 2011 een studie in Drug Testing & Analysis waarin ze nog eens goed keken naar de aanwezigheid van methylhexanamine in een half dozijn commercieel verkrijgbare types geraniumolie. Uitkomst: nada.
Daarna pakten de Australiërs er nog eens die ene Chinese studie uit 1996 bij, de enige wetenschappelijke bron voor de bewering dat methylhexanamine van nature voorkomt in geraniumolie. En toen deden de onderzoekers een interessante ontdekking.
De Chinezen hadden helemaal geen methylhexanamine in geraniumolie gevonden, maar methylhexanamide. In hun tabellen stond het goed, maar toen ze hun verhaal uitschreven hadden ze een tikfout gemaakt. "It is apparent that few have read this paper critically", aldus de Australiërs.
USPlabs houdt echter voet bij stuk. Het bedrijf zegt op zijn website - in een PDF met het beeldmerk van het particuliere onderzoekslab Cantox - dat het zelf analyses heeft laten uitvoeren waaruit wel degelijk blijkt dat er methylhexanamine in geraniumolie zit. Maar die analyses kan het niet laten zien.
"USPlabs is currently in the process of having these data prepared for and submitted to peer-reviewed journals for publication", aldus de producent. "As you are well aware, this process can take several months to over a year from the time of submission to publication. Because highly respected peer-reviewed journals have strict policies which prohibit the dissemination/publication of data prior to publication in the journal, USPlabs is unable to release data prior to publication."
Heel slim.
Naschrift 15-8-2012: De studie waarover USPlabs hierboven rept is inmiddels gepubliceerd. [Analytical Chemistry Insights 2012:7 47–58.]
Naschrift 30-12-2012: In Nederland is DMAA officieel niet meer op de markt. De EU heeft DMAA in de ban gedaan.
Bron:
Meer:
|