Na training functioneren je hersenen beter
Ben je aan het blokken voor je examens? Volg je een cursus? Of zit je tot diep in de nacht achter een PC of tekentafel te werken aan een project waarvan de deadline nadert? Plan een korte maar intensieve trainingssessie voor de momenten waarop je je hersenen aanspreekt. Volgens fysiologen van Texas Tech University functioneren je hersenen beter na fysieke inspanning.
BDNF
Een sleutelfactor in een goed functionerend brein is brain-derived neurotrophic factor of kortweg BDNF [ruimtelijke formule hieronder], een hormoon dat hersencellen nieuwe connecties met elkaar laat maken. In de jaren negentig ontdekten neurologen dat proefdieren door fysieke activiteit meer BDNF produceren.
Sindsdien bestuderen neurologen, gerontologen en psychologen het effect van lichaamsbeweging op de cognitieve vermogens. Ze ontdekten bijvoorbeeld dat de hersenen van zeventigers die elke dag meer dan een half uur wandelen 'jonger' zijn dan die van mensen die lichamelijk niet-actief zijn, dat intensief bewegen de kans op Parkinson verlaagt en dat drie cardiotrainingen per week in zestigers na een jaar vitale delen van de hersenen laten groeien.
Studie
De Texanen vroegen zich af beweging ook direct zichtbare positieve effecten heeft op de hersenen van jonge mensen, en deden een experiment waaraan 15 gezonde - maar niet topfitte - studenten meewerkten. De onderzoekers lieten de studenten 2 keer 30 min fietsen.
De ene keer fietsten de studenten met een matige intensiteit: 20 procent onder het punt waarbij ze gingen hijgen [de ventilatory threshold], op 56 procent van hun maximale zuurstofopname [VTh-20%]. De andere keer bewogen de studenten intensiever: 10 procent boven hun ventilatory threshold, op 75 procent van hun maximale zuurstofopname [VTh+10%].
Resultaten
Voor en na de tests bepaalden de onderzoekers de cognitieve vermogens van de studenten met behulp van de Strooptest. Die test meet hoe goed je hersenen kunnen omgaan met informatie. Na beide sessies presteerden de studenten beter op de twee makkelijkste onderdelen van die test. Op het moeilijkste deel presteerden de studenten alleen beter na de intensieve sessie, vertelt de figuur hieronder.
Na de intensieve sessie hadden de studenten significant meer BDNF in hun bloed, na de matig-intensieve sessie niet. Hoe meer melkzuur de studenten produceerden, des te groter was de aanmaak van BDNF.
Conclusie
"It is tempting to speculate that repeated pulses of exercise-induced BDNF are key phenomena in the neurological and cognitive improvements that occur as a
function of regular chronic exercise", schrijven de onderzoekers. "Future studies should examine the effect of chronic exercise training on the interplay between cardiovascular fitness, resting levels of BDNF, and cognitive function in human subjects."
Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2007 Apr;39(4):728-34.
Meer:
Krachtsport beschermt tegen de ziekte van Parkinson (16-11-2011)
Wandeling van minimaal twee kilometer beschermt tegen dementie (4-11-2011)
Veroudering laat hersenen krimpen, cardiotraining laat ze groeien (2-10-2011)
|