Opgeladen: 20-10-2015
Opgeborgen in: Gevaarlijke supplementen
Translation: No translation yet

Jaarlijks twintigduizend Amerikanen in ziekenhuis door supplementen

Elk jaar belanden er meer dan twintigduizend Amerikanen in het ziekenhuis door het gebruik van supplementen. Dat becijferen onderzoekers van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention in de New England Journal of Medicine. Vooral afslanksupplementen zijn gevaarlijk.

De onderzoekers baseren hun schatting op een analyse van 3667 gevallen van mensen die door het gebruik van supplementen naar 63 verschillende ziekenhuizen gingen. Aan de hand daarvan maakten ze een schatting van de cijfers voor heel Amerika. Ze geven een indruk van waar de gevaren van het supplementengebruik precies zitten. Is u er klaar voor?

Leeftijdscategorie: 20-34
Jongvolwassenen in de leeftijd van 20-34 jaar melden zich het vaakste in het ziekenhuis. Jaarlijks gaat het om 6433 Amerikanen, schatten de onderzoekers. Op de tweede plaats komt de leeftijdsgroep van 35-49 jaar - goed voor 3505 Amerikanen.
Jaarlijks twintigduizend Amerikanen in ziekenhuis door supplementen


Afslanksupplementen
Vooral afslanksupplementen maken slachtoffers, vertelt de figuur hieronder. Bij de jongste leeftijdscategorieën - die van 5-19 jaar en die van 20-34 jaar - zijn ook energiesupplementen riskant. In die groepen is de helft van alle ziekenhuisbezoeken het gevolg van het gebruik van afslank- en energieproducten.

De typische symptomen die gebruikers van die producten rapporteren zijn "palpitations, chest pain, or tachycardia". De trouwe lezers van dit gratis webmagazijn zullen niet verbaasd zijn. Die symptomen wijzen op het gebruik van stimulantia, en daarmee zijn makers van afslank- en energiesupplementen ijverig aan het experimenteren. Meer daarover lees je hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier.

De gevallen kunnen uiteraard ook het gevolg zijn van producten met traditionele stimulerende stoffen, zoals cafeïne en yohimbine.

In de figuur hieronder hebben de onderzoekers hun gegevens uitgesplitst naar leeftijdsgroep.


Jaarlijks twintigduizend Amerikanen in ziekenhuis door supplementen


Spoorelementen
Als de onderzoekers gegevens uitsplitsen naar type supplement [figuur hieronder], dan valt op dat ook supplementen met spoorelementen hoog scoren.

In 40 procent van de gevallen waarbij supplementen spoorelementen problemen geven vertonen gebruikers een "mild or moderate allergic reaction". Hoe dat precies kan, daarover laten de onderzoekers zich niet uit. Maar wij, de onwetende samenstellers van Ergogenics, vragen ons toch af wat de supplementenindustrie in hemelsnaam in die supplementen stopt.


Jaarlijks twintigduizend Amerikanen in ziekenhuis door supplementen


Relativering
Je moet het probleem ook weer niet overdrijven. Jaarlijks melden zich 20 keer meer medicijngebruikers met problemen bij een ziekenhuis dan supplementengebruikers, schrijven de onderzoekers. Bovendien kan meer dan negentig procent van de supplementengebruikers na een bezoek weer naar huis. Slechts 9.4 procent van de supplementengebruikers moet worden opgenomen.

Bron:
N Engl J Med 2015; 373:1531-1540.

Meer:
Arsenicumvergiftiging door 'excessief gebruik' van supplementen (8-9-2013)
Stoppen met vitaminepil brengt prostaatkanker onder controle (26-6-2012)
Vitamine A-supplement veroorzaakt waterbuik (11-9-2008)


Vitamine B-supplement tjokvol anabole steroïden
Vasthoudende arts doet een bloedstollende ontdekking.

Nog niet de helft van de supplementen met plantaardige extracten deugt
DNA-analyses ontmaskeren de supplementenindustrie.

Hoe veilig zijn groeihormoonboosters met varkenshersenen?
Dat weten we nog steeds niet.