29.02.2012

Twaalf gram leucine per dag verhoogt aanmaak spierweefsel

Zeventigers die bij elke maaltijd 4 gr extra leucine binnenkrijgen maken meer spiermassa aan. Dat ontdekten voedingsonderzoekers van de University of Texas in een kleine studie, waarin 8 gezonde ouderen fungeerden als proefpersoon.

Het aminozuur leucine laat spiercellen hun anabole machinerie een tandje hoger zetten. Waarschijnlijk 'zien' spiercellen via leucine - of een metaboliet daarvan - dat ze aminozuren toegevoerd krijgen en dat ze die aminozuren vast moeten leggen in de vorm van spiereiwit. Zie daar de rationale achter de op leucine gebaseerde bodybuildingsupplementen - en sommige functional foods die de spiermassa van zieke mensen helpen vasthouden.

Nou zijn er studies waarin leucine niet werkt. Twee van die teleurstellende onderzoeken komen uit Maastricht. [Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1468-75.] [J Nutr. 2011 Jun;141(6):1070-6.] In beide studies kregen ouderen gedurende respectievelijk 3 en 6 maanden bij elke maaltijd 2.5 g leucine. De proefpersonen in die studies consumeerden bovendien 1 gr eiwit/kg/dag.

Voedingswetenschappers uit Texas publiceren binnenkort in Clinical Nutrition ook een studie waarin ouderen extra leucine bij hun maaltijden kregen. De Texanen gaven hun proefpersonen echter geen 2.5 maar 4 gr leucine per maaltijd. Dagelijks kregen hun proefpersonen dus 12 gr leucine binnen.

De eiwit-inname van de ouderen in het Texaanse experiment was met 0.8 gr/kg/dag lager dan in de Maastrichtse studies. Bovendien duurde de proef van de Texanen slechts 2 weken.

Ook dat laatste is misschien relevant. De ervaring van supplementengebruikers is dat effecten van aminozuursuppletie verminderen na verloop van tijd - deels doordat de opname van het aminozuur afneemt, deels doordat het lichaam de metabolisering ervan versnelt.

De Texanen boekten succes. In hun proefpersonen steeg de mixed muscle fractional synthesis rate [FSR] [zeg maar: de opbouw van spiereiwitten], waarschijnlijk door aanschakeling van anabole signaalmoleculen als mTOR en p70S6K in de spiercellen. Zowel de FSR als het aantal geactiveerde signaalmoleculen nam gedurende de 14 dagen toe.


Twaalf gram leucine per dag verhoogt aanmaak spierweefsel


Twaalf gram leucine per dag verhoogt aanmaak spierweefsel


Twaalf gram leucine per dag verhoogt aanmaak spierweefsel


De onderzoekers hebben het effect op de spiermassa niet gemeten, maar geloven wel dat zo'n effect bestaat. "The magnitude of the increase we observed in basal and postabsorptive muscle protein synthesis during this period should have mathematically increased muscle mass by approximately 4 percent - assuming no change in muscle protein breakdown."

Aha. Daar tekenen we voor.

Bron:
Clin Nutr. 2012 Feb 20. [Epub ahead of print].

Meer:
Op leeftijd? Leucine werkt nog steeds - met extra antioxidanten (6-1-2012)
Aminozurenmix met meer leucine laat spieren harder groeien (31-8-2011)
Extra leucine en visvetzuren verhogen spieropbouwende werking van eiwitten (25-6-2011)