27.02.2007

1940: Experiment om van homo's hetero's te maken met testosteron mislukt

Injecties met mannelijke hormonen maken mannelijke homoseksuelen niet minder homoseksueel. Dat concludeert de Amerikaanse arts Hyman Barahal van Kings Park State Hospital in New York in een artikel dat verscheen in 1940.

Barahals artikel beschrijft medische experimenten die zijn uitgevoerd in 1938 en 1939. In die periode beschouwden artsen homoseksualiteit nog als een medisch probleem. Ze experimenteerden met hormonen en nog veel meer op homo's in de hoop dat ze die daarmee konden veranderen in rechtgeaarde heteroseksuelen. Sinds enkele jaren lag het accent in die experimenten op synthetisch testosteron, dat sinds 1938 in grote hoeveelheden uit de fabrieken van Schering kwam rollen.

Homoseksuelen waren volgens de moderne inzichten van die periode geen volwaardige mannen. Daarom konden mannelijke hormonen ze misschien genezen, dachten medici. In Duitsland behandelden artsen in de jaren dertig en veertig homoseksuele gevangenen met testosteron-implantaten.

In Amerika koos Hyman Barahal voor een andere aanpak. In zijn psychiatrische ziekenhuis selecteerde hij 37 mannelijke psychoten die door de bewakers wel eens werden betrapt als ze seks hadden met andere mannen. Uit deze groep koos Barahal tien mannen die op het oog weinig mannelijke hormonen aanmaakten. Ze hoefden zich bijvoorbeeld maar eens per drie weken te scheren, hoewel ze de twintig al waren gepasseerd waren. Of ze hadden weinig lichaamshaar, weinig spieren of vetafzettingen op borst en heupen.

De mannen kregen het preparaat Oreton van Schering - die de studie trouwens sponsorde. De actieve stof in Oreton is testosteronpropionaat. De mannen krijgen drie maal per week een injectie van 25 milligram, vier maanden achter elkaar.

De injecties sorteerden effect. De mannen kregen meer lichaamshaar. Ze vermannelijkten. Sommige mannen werden makkelijker in de omgang van de injecties. Maar ze werden er niet minder homoseksueel door. Ze masturbeerden vaker, maar hadden nog steeds homoseksuele fantasieen. Ze hadden nog steeds seks met andere mannen, volgens de bewakers. Maar dan vaker.

"It is interesting to note, however, that in homosexuals libido does not change its direction following treatment with testosterone", schrijft Barahal in de laatste alinea's van zijn artikel. "On the other hand, there results an increase in homosexual activity. These results would seem to favor the view that homosexuality is of psychic origin."

Bron:
Hyman Barahal. Testosterone in psychotic male homosexuals. Psychiatric Quarterly Volume 14, Number 2 / June, 1940 / 319-30.

Meer:
1950: Psychiater herstelt de body-mind-connectie met anabolen (17-2-2007)
De geschiedenis van het gebruik van testosteron als anabool (7-2-2007)