22.10.2012

28-Homobrassinolide verhoogt aanmaak testosteron

28-Homobrassinolide
In een kilo plantenmassa zit al snel 10 tot 100 microgram van een groep verbindingen die biochemici brassinosteroïden noemen. Brassinosteroïden zijn oxysterolen, die in planten fungeren als groeihormonen. Cel- en dierstudies laten zien dat in ieder geval het brassinosteroid 28-homobrassinolide [structuurformule hiernaast] een anabole werking in labratten heeft. Biochemici van Pondicherry University in India publiceren binnenkort een dierstudie waarin datzelfde 28-homobrassinolide ook de aanmaak van testosteron verhoogt.

Planten zitten barstensvol stoffen die interessant zijn atleten. Ursolic acid bijvoorbeeld, een steroid in de schil van appels. Of ecdysterone, een steroid in spinazie. Of brassinosteroïden, een groep verbindingen die je eigenlijk in alle snel groeiende en jonge weefsels van planten in hoge concentraties terugvindt. Bonen en taugé zouden wel eens een goede bron kunnen zijn.

Hoe ze op het idee zijn gekomen, dat vertellen de Indiërs niet. Maar ze vroegen zich of 28-homobrassinolide de aanmaak van testosteron verhoogt in gezonde mannelijke ratten en ratten met diabetes. Ze gaven hun proefdieren gedurende 15 dagen elke dag 333 microgram 28-homobrassinolide per kg lichaamsgewicht. Voor een man van 80 kilo zou dat neerkomen op 4.3 milligram per dag. [Geen idee of die dosis veilig is - red.] De onderzoekers losten het brassinosteroid op in alcohol.

28-Homobrassinolide verhoogde de activiteit van 3beta-hydroxysteroid dehydrogenase en 17beta-hydroxy steroid dehydrogenase in de testes van ratten. Die enzymen zijn betrokken bij de productie van testosterom. Daaronder zie je [rechts] dat 28-homobrassinolide de concentratie van de het androgen-binding protein [ABP] en steroidogenic acute regulatory protein [StAR] verhoogde.


28-Homobrassinolide verhoogt aanmaak testosteron


ABP is eigenlijk hetzelfde als SHBG. ABP transporteert testosteron naar de zaadblaasjes, waar het hormoon de aanmaak van zaadcellen stimuleert. Het StAR-eiwit speelt een sleutelrol bij de omzetting van cholesterol in testosteron.

Rechtsboven zie je dat 28-homobrassinolide in de testes van de ratten de concentratie testosteron verhoogde.

De onderzoekers ontdekten ook dat het brassinosteroid de activiteit van endogene antioxidante enzymen als superoxide-dismutase, catalase en GSH verhoogde, en de peroxidatie van vetten verminderde. Dat gebeurde vooral in de testes van de ratten met diabetes.

"The brassinosteroid plant hormone isoform 28-homobrassinolide is aninducer of testosterone production in normal and diabetic rat testicular cells", concluderen de onderzoekers. "Results of our study indicate a possible role for endogenous oxysterols in animal cells in the regulation of male reproductive function, since 28-homobrassinolide as a plant oxysterol is capable of eliciting the observed biological responses in rat testicular function."

Bron:
Reprod Sci. 2013 May;20(5):589-96.

Meer:
Dierstudie: de anabole werking van 28-homobrassinolide (7-10-2011)
Brassinosteroïden zijn anabool (20-4-2011)
Dianabol voor aardappels, brassinosteroïden voor bodybuilders (12-2-2011)