11.05.2014

Vier kilo afvallen in een paar dagen: een jaar later

Als je een paar dagen een pietepeuterig beetje eet en ook nog veel beweegt, dan kun je als dikkerd in die periode 4-5 kg afvallen. En jazeker: het positieve effect op de lichaamssamenstelling is na een jaar nog zichtbaar. Dat melden Spaanse bewegingswetenschappers binnenkort in de Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

Vier kg afvallen in een paar dagen: een jaar later
Razendsnel in een korte periode afvallen: wedstrijdsporters doen het geregeld, maar diëtisten moeten er niets van hebben. Als je te snel afvalt, dan verlies je verhoudingsgewijs teveel spiermassa, zeggen zij. En dat is precies wat ziet gebeuren in humane studies, waarin mensen meer dan een halve kilo per week kwijtraken.

Maar die studies hebben betrekking op afslankpogingen die weken in beslag nemen. Zeer korte perioden - van enkele dagen - waarin je een fors meer calorieën verbruikt dan je binnenkrijgt hebben in de praktijk van de wedstrijdsport helemaal niet zo'n dramatisch negatief effect. En dat hebben ze ook niet in de excentrieke dierstudies van Japanse makelij waarover deze webstek al eens heeft geschreven. Bovendien blijkt uit diezelfde dierstudies dat na afloop van zo'n kort crash-dieet de spiermassa sneller herstelt dan de vetmassa.

Snel 4 kg afvallen in een week: een jaar later
Onderzoekers van de University of Las Palmas de Gran Canaria lieten 15 dikke mannen - gemiddelde BMI: 30 - in een periode van een week ongeveer 4 kg afvallen. De eerste 4 dagen van die week mochten de mannen slechts 320 kcal per dag eten. Daarbij wandelden ze 8 uur per dag, en trainden ze ook nog eens hun armen op een arm-crank-ergometer [je ziet er eentje hierboven]. Door de combinatie van bewegen en dieet verbruikten de mannen per dag 5000 kcal meer dan ze binnenkregen.

De onderzoekers verdeelden de mannen in 2 groepen. De ene kreeg zijn dagelijkse 320 kcal in de vorm van whey, de andere in de vorm van suiker [Sucrose].

Toen die 4 dagen voorbij waren moesten de mannen gedurende de rest van de week precies evenveel eten als ze nodig hadden. Veel bewegen mochten ze niet.

Na een maand en nog eens na een jaar bestudeerden de onderzoekers de mannen. Ze ontdekten dat het vetverlies dat gedurende de 4 dagen van nauwelijks eten en veel bewegen was bewerkstelligd na een jaar nog aanwezig was, en dat de afname van de lean body mass grotendeels weer was hersteld.


Vier kg afvallen in een paar dagen: een jaar later


WCR = na 4 dagen; DIET = na 7 dagen; POST = na 4 weken.

Wij maakten zelf een grafiek van het aantal verloren kilo's vet door het crash-dieet, en splitsten daarbij de whey- van de suikergroep. Die figuur laat zien dat een jaar na het crash-dieet in de suikergroep het aantal verloren kilo's vet geen fluit meer voorstelde.


Vier kg afvallen in een paar dagen: een jaar later


Hoe dat precies komt? Dat wordt niet duidelijk uit het artikel. Je zou misschien verwachten dat de wheygroep meer lean body mass vasthield, en dus ook meer kcals verbruikte. Maar als je een soortgelijke figuur maakt van de verloren kilo's lean mass, dan zie je dat die vlieger niet opgaat.


Vier kg afvallen in een paar dagen: een jaar later


Als wij ooit besluiten om experiment van de Spanjaarden na te doen met onszelf als proefpersoon, dan we gebruiken toch maar whey gedurende ons crash-dieet, en geen suiker. Wat de studies ook zeggen. Wetenschappelijk onderzoek is goed, gezond verstand is beter.

Bron:
Scand J Med Sci Sports. 2015 Apr;25(2):223-33.

Meer:
Dieet met minder natrium en meer kalium maakt beetje slanker (6-5-2014)
Eco-Atkins: het Atkinsdieet, maar dan veganistisch (23-4-2014)
Het beste eiwitrijke afslankdieet levert veel taurine en glycine (28-3-2014)