Opgeladen: 9-3-2016
Opgeborgen in: Gewrichten, Tryptofaan (en 5-HTP)
Translation: Animal study: supplementation with 5-HTP can combat rheumatism (15-5-2016)

Dierstudie: suppletie met 5-HTP bestrijdt reuma

Bij mensen in een vroeg stadium van reuma kan suppletie met 5-HTP de ziekte afremmen en de ernst van de symptomen verminderen. Dat vermoeden onderzoekers van National Chung Hsing University in Taiwan, die proeven deden met muizen.

5-HTP
5-HTP heet voluit 5-hydroxy-tryptofaan. Het is een metaboliet van het aminozuur L-tryptofaan. Voordat tryptofaan verandert in serotonine of melatonine moeten enzymen het eerst omzetten in 5-HTP. In kleine hoeveelheden zit 5-HTP onder meer in bananen, kersen en kiwis.


Dierstudie: suppletie met 5-HTP bestrijdt reuma


Reumatoïde artritis
Bij reuma - artsen hebben het liever over reumatoïde artritis - vallen immuuncellen per abuis de kraakbeencellen in gewrichten aan. Reumatoïde artritis is tot op zekere hoogte het gevolg van een ongelukkige genetische aanleg, die wordt geactiveerd door leefstijlfactoren als roken, overgewicht, slaaptekort, ongezonde voeding en bewegingsarmoede.

Studie
De onderzoekers veroorzaakten bij muizen reumatoïde artritis door injecties met lichaamsvreemd kraakbeen [CII]. Die injecties zorgen ervoor dat het immuunsysteem kraakbeen - ook het lichaamseigen kraakbeen - gaat herkennen als een ziektekiem.

Voor en na de injecties gaven de onderzoekers muizen 5-HTP, meestal via het drinkwater. Hieronder zie je welke toedieningsschema's de onderzoekers hanteerden.


Dierstudie: suppletie met 5-HTP bestrijdt reuma

Dierstudie: suppletie met 5-HTP bestrijdt reuma


Resultaten
Je ziet hierboven dat de toediening van 5-HTP de beschadiging van de gewrichten [Arthritis score] verminderde. Het humane equivalent van de toegediende orale doses was ongeveer 400 en 2000 milligram 5-HTP per dag.

Mechanisme
In de gewrichten van de muizen remde 5-HTP de aanmaak van ontstekingseiwitten als TNF-alpha, interferon-gamma en interleukin-6. Die ontstekingseiwitten activeren immuuncellen om kraakbeen aan te vallen.


Dierstudie: suppletie met 5-HTP bestrijdt reuma


Slot
Sinds de jaren negentig gebruiken reumatologen, naast klassieke middelen als methotrexaat en prednison, ook de nieuwere en overigens retedure biologicals: eiwitten die in het lichaam ontstekingsfactoren als TNF-alpha, interferon-gamma of interleukin-6 uitschakelen. De Taiwanese dierstudie doet vermoeden dat het spotgoedkope 5-HTP de effecten van de kostbare biologicals kan imiteren.

Bron:
Arthritis Res Ther. 2015 Dec 15;17:364.

Meer:
5-HTP, een supplement tegen liefdesverdriet (4-10-2015)


MSM beschermt knie tegen osteoartritis
Humane studie.

Bij artrose is SAM-e betere pijnbestijder dan ontstekingsremmer
Kleine trial.

Algensupplement helpt bij artritisknie
Gesponsorde studie.