29.07.2014

Op 5 km boven de zeespiegel verbetert Ampelopsis grossedentata sportprestaties

Thee van de Chinese klimplant Ampelopsis grossedentata is in het Westen al onder namen als Rattan Tea of Vine Tea in gebruik als middel tegen katers, en het zou zomaar kunnen dat extracten van Ampelopsis grossedentata straks ook hun ingang vinden in de sport. Volgens een dierstudie van de Third Military Medical University in het Chinese Chongqing vergroot de belangrijkste actieve stof in Ampelopsis grossedentata het uithoudingsvermogen in een zuurstofarme omgeving.

Dihydromyricetin
Dihydromyricetin

Thee van Ampelopsis grossedentata
In thee van Ampelopsis grossedentata [hiernaast; onder] zit het flavonoid dihydromyricetin [hiernaast; boven]. Omdat de chemische structuur van dihydromyricetin sprekend lijkt op die van epicatechin in groene thee, en omdat epicatechin een prestatieverbeterende werking heeft, besloten de onderzoekers het effect van dihydromyricetin in ratten te bestuderen.

De Chinezen zijn op zoek naar middelen waardoor mensen beter kunnen functioneren in de bergen. Die zouden nuttig kunnen zijn voor alpinisten, wintersporters, toeristen en mijnwerkers - en, zo voegen wij daar snaaks aan toe, voor soldaten van agressieve regimes die opstanden in bezette bergstaatjes de kop moeten indrukken.

Het vredelievende China zelf zou natuurlijk nooit zoiets doen. En dat Tibet zich op 5 km hoogte bevindt, dat is puur toeval.

Proefopzet
De onderzoekers gaven hun muizen via de orale route gedurende een week dagelijks 50, 75 of 100 mg dihydromyricetin [DHM] per kg lichaamsgewicht. Hier staat hoe je het humane equivalent van die doses kunt berekenen. Een controlegroep kreeg dagelijks 500 mg Rhodiola rosea [ROS-500], een tweede controlegroep kreeg helemaal geen actieve stof [CON].

Na de behandeling zetten de onderzoekers hun proefdieren een dag in een omgeving die de condities van een verblijf op 5 km hoogte nabootste, met een luchtdruk van 408 mmHg en een atmosfeer van 10.9 procent zuurstof.

Na 1 dag lieten de onderzoekers de ratten rennen tot ze letterlijk niet meer konden. NOR = ratten die renden onder normale omstandigheden en geen actieve stoffen kregen.


Op 5 km boven de zeespiegel verbetert thee van Ampelopsis grossedentata sportprestaties


Meer uithoudingsvermogen
De condities op een hoogte van 5 km verslechterden de prestaties, ontdekten de Chinezen, maar toediening van dihydromyricetin beperkte de achteruitgang. De lage luchtdruk en de zuurstofarme omgeving beschadigden de mitochondria, en verminderde de hoeveelheid mitochondriaal DNA in de spiercellen van de ratten. Suppletie met dihydromyricetin blokkeerde dat proces gedeeltelijk.


Op 5 km boven de zeespiegel verbetert thee van Ampelopsis grossedentata sportprestaties


Mechanisme
Op 5 km boven de zeespiegel verbetert thee van Ampelopsis grossedentata sportprestaties
Hoe dihydromyricetin de proefdieren beter liet presteren zal je, als je deze webstek al een tijdje volgt, bekend in de oren klinken. Het flavonoid verhoogde in de spiercellen de concentratie van peroxisome proliferator-activated receptor-gamma coactivator 1-alpha [PGC 1-alpha], sirtuin-1 [SIRT1], AMP-activated protein kinase [AMPK] en gefosforyleerd AMP-activated protein kinase [p-AMPK].

Conclusie
"Our study suggests that dihydromyricetin improves physical performance under simulated high altitude by maintaining mitochondrial biogenesis and dynamics in skeletal muscle cells", concluderen de onderzoekers. "Dihydromyricetin is a novel and safe compound that prevents exercise intolerance and potentially other altitude-related illnesses attributed to hypobaric hypoxia."

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2014 Mar 14. [Epub ahead of print].

Meer:
Luteïne versnelt verandering van luiaard in atleet (5-6-2014)
Paar gram Astragalus per dag verbetert rendement duurtraining met zestig procent (17-4-2014)
Lychee-extract vergroot uithoudingsvermogen duursporters (22-2-2014)