25.02.2015

Prohormoon 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione: effectief, maar niet zonder risico's

Het loopt de spuigaten uit met die designersteroïden, zeggen endocrinologen van de University of Tennessee in Andrology. Het zijn volwaardige anabole steroïden, maar ze worden verkocht als 'supplementen'. Eén van de designersteroïden waarover de artsen zich zorgen maken is 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione. En als je weet wat voor stof 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione is, dan weet je dat endocrinologen in de nabije toekomst inderdaad wel eens met mannen in aanraking zouden kunnen komen die dat middel hebben gebruikt.

Designersteroïden
Voor hun artikel inventariseerden Cyrus Rahnema en zijn collega's welke designersteroïden in 2014 circuleerden. Het resultaat daarvan zie je hieronder. De designersteroïden met een ondefineerbaar fliebertje staan op de dopinglijst van de WADA, de andere nog niet.


Prohormoon 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione: effectief, maar niet zonder risico's
Prohormoon 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione: effectief, maar niet zonder risico's
Prohormoon 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione: effectief, maar niet zonder risico's
Prohormoon 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione: effectief, maar niet zonder risico's
Prohormoon 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione: effectief, maar niet zonder risico's
Prohormoon 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione: effectief, maar niet zonder risico'sKlik op de tabel voor uitstekende stukjes over het betreffende steroid op een voortreffelijke webstek over ergogene middelen.

7-Alpha-Methyl-Estra-4-en-3,17-Dione
Over 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione - een andere chemische naam is 7-alpha-methyl-19-norandrostenedione - hebben we niet eerder geschreven. Wel over Mibolerone of 7-alpha,17-alpha-dimethyl-estra-4-en-3-one, een zeer levertoxisch en androgeen anabool steroid uit de late jaren zestig van de vorige eeuw.

De figuur hieronder komt uit Julius Vida's anabolenbijbel Androgens and Anabolic Agents: Chemistry and Pharmacology. Hij vergelijkt het effect van Mibolerone op de prostaat [VP], de zaadblaasjes [SV] en de spieren [LA] met dat van testosteron en methyltestosteron.

Hoe sterker het effect op de prostaat en de zaadblaasjes, des te sterker zijn de androgene bijwerkingen van een anabool steroid. Dan moet je denken aan het uitvallen van het hoofdhaar, toename van de lichaamsbeharing, het vetter worden van de huid en agressie.

Zoals je ziet is Mibolerone een killer steroid met veel vermannelijkende bijwerkingen.


Prohormoon 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione: effectief, maar niet zonder risico's7-Alpha-Methyl-Estra-4-en-3,17-Dione is geen leversloper. Het heeft immers niet de 17-alpha-methylgroep waaraan Mibolerone zijn levertoxische werking te danken had.

7-Alpha-Methyl-Estra-4-en-3,17-Dione is de prohormoonversie van 7-alpha-methyl-nandrolone of MENT. MENT is een krachtig anabool steroid, waarvan onderzoekers in de jaren negentig hoopten dat ze het in een anticonceptiemiddel voor mannen konden stoppen.

De figuur hieronder komt ook Vida's boek, en vertelt je dat ook MENT een krachtige spieropbouwende werking heeft, maar minder effect heeft op de zaadblaasjes dan Mibolerone.


Prohormoon 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione: effectief, maar niet zonder risico'sHieronder zie je tenslotte de structuurformule en werking van 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione. Ook uit Vida's boek. Vida zelf haalde trouwens zijn gegevens uit een publicatie van Albert Segaloff uit 1963. [Steroids Volume 1, Issue 3, March 1963, Pages 299–315.]

Het eerste steroid dat je hieronder ziet is nor-androstenedione, een steroid dat in het lichaam omzet in nandrolone. Het was in de late jaren negentig redelijk populair als prohormoon, al werkte het achteraf niet erg goed.


Prohormoon 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione: effectief, maar niet zonder risico'sHet tweede steroid in de figuur hierboven is 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione, de actieve stof die je nu kunt kopen als Mentabolan of Trestione. De spierversterkende werking overtreft die van nor-androstenedione met een factor 26.

7-Alpha-Methyl-Estra-4-en-3,17-Dione is een full blown anabool steroid. Op fora vertellen bodybuilders die 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione een maand hebben gebruikt - langer dan dat is echt te riskant - dat ze een paar harde kilo's spiermassa opbouwden met een dosis van 30 mg per dag. [prohormoneforum.com Sep 11 2011]De kans op leverschade door 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione is klein, de kans op gyno waarschijnlijk groter. Maar het allergrootste risico zou wel eens een langdurige onderdrukking van de lichaamseigen aanmaak van testosteron en zaadcellen kunnen zijn na afloop van het gebruik. Onderzoekers hebben niet voor niets jarenlang bestudeerd of ze MENT als voorbehoedsmiddel voor mannen konden gebruiken...

Bron:
Andrology. 2015 Feb 13. doi: 10.1111/andr.307. [Epub ahead of print].

Meer:
Geelzucht door combinatie van methylstenbolone en dymethazine (15-10-2014)
Twee dozijn designersteroïden getest - de helft deugt niet (10-10-2014)
Bolandiol: de goedkoopste SARM was op de markt als prohormoon (9-3-2014)