Opgeladen: 11-1-2012
Opgepoetst: 4-11-2015
Opgeborgen in: Eiwit
Translation: Weight gain from eating more protein: more lean body mass, not more fat (10-2-2012)

Aankomen met eiwitrijk dieet: niet minder vetmassa, wel meer vetvrije massa

Inactieve mensen die meer kcals eten dan ze verbranden worden zwaarder. Da's logisch. Maar waaruit die extra kilo's precies bestaat hangt af van de samenstelling van dieet, schrijven onderzoekers van Pennington Biomedical Research Center in JAMA. Als dat dieet relatief veel eiwitten bevat, dan bestaan die extra kilo's vooral uit spieren.

De studie van George Bray Pennington Biomedical Research Center heeft veel opzien gebaard op het web. Will Brink [brinkzone.com] en Colin Champ [cavemandoctor.com] schreven er blogs over, en het abstract van de studie dook op in zo'n beetje alle fora over fitness, bodybuilding, krachttraining, afvallen en het palodieet. Dus wie zijn wij om die studie links te laten liggen?

Studie
De onderzoekers bepaalden van 25 vrouwen van 18-35 jaar en een BMI van 19-30 eerst bij hoeveel kcal per dag hun gewicht stabiel bleef. Daarna gaven ze de vrouwen 8 weken elke dag 954 kcal meer dan ze verbrandden. Ze lieten de vrouwen dus aankomen.

De onderzoekers verdeelden de vrouwen in drie groepen. De voeding van de low protein diet-groep bestond voor 5 procent uit eiwit. Bij de normal protein diet-groep was dat 15 procent, bij de high protein diet-groep 25 procent.

Resultaten
Toen de 8 weken voorbij waren leek het er even op of de low protein diet-groep beter af was. Die was 'slechts' 3.6 kg aangekomen. Bij de normal protein diet- en de high protein diet-groep was dat respectievelijk 6.1 en 6.5 kg. Maar toen de onderzoekers ook keken naar de lichaamssamenstelling, ontstond een ander beeld.

De drie groepen wonnen allemaal 3.5 kg lichaamsvet. Bij de low protein diet-groep was de lean body mass afgenomen met 0.7 kg, bij de normal protein diet- en de high protein diet-groep was die toegenomen met respectievelijk 3.2 en 4.0 kg.


Aankomen met eiwitrijk dieet: niet meer vetmassa, wel meer vetvrije massa
Aankomen met eiwitrijk dieet: niet meer vetmassa, wel meer vetvrije massa Aankomen met eiwitrijk dieet: niet meer vetmassa, wel meer vetvrije massa
Aankomen met eiwitrijk dieet: niet meer vetmassa, wel meer vetvrije massa Aankomen met eiwitrijk dieet: niet meer vetmassa, wel meer vetvrije massa


Het energieverbruik in de low protein diet-groep bleef stabiel, in de andere twee groepen nam het toe.

Conclusie
De studie toont aan dat het aloude credo 'een calorie is een calorie' niet opgaat. Jazeker, het totale aantal kcals bepaalde hoeveel vet de proefpersonen wonnen. Maar als je kijkt naar de inname van eiwitten, dan zie je dat verband niet. Een hogere inname van eiwitten resulteerde in meer opbouw van de vetvrije massa, en correleerde juist niet met de aanwas van de vetmassa.


Aankomen met eiwitrijk dieet: niet meer vetmassa, wel meer vetvrije massa


De proefpersonen waren niet lichamelijk actief. Hadden ze getraind met gewichten, dan waren de uitkomsten misschien nog mooier geweest. Hetzelfde geldt voor de tijdsduur. Als de studie langer had geduurd, hadden de onderzoekers misschien kunnen zien dat in de high protein diet-groep de vetmassa afnam.

Dit is de eerste keer dat onderzoekers hebben gekeken naar proefpersonen die aankomen in gewicht, en daarbij het effect van verschillende concentraties eiwit meenamen.

Bron:
JAMA. 2012;307(1):47-55.

Meer:
Afslanken gaat beter met eiwitten dan met vezels (27-12-2011)
Vrouwen vallen vlotter af door krachttraining met soja-eiwitshake (28-6-2011)


Afslanken gaat beter met veel eiwitten dan met veel vezels
Vaarwel, kommkommers!

Extreme inname van eiwitten vermindert vetmassa
En dan hebben we 't dus over 4 gram per kilo lichaamsgewicht per dag.

Afslanken met eiwitdieet verhoogt metabolisme
Een humane studie.