Ergogogenics

Archief

|

Over ons

|

Contact

|

Facebook

|

Twitter

|

Nieuwsbrief

|

English


Nieuwsbrief

    06.05.2015

Abces in penis na tien jaar anabolengebruik

De lijst met mogelijke en zeldzame bijwerkingen van langdurig anabolengebruik is weer een beetje langer geworden. De meest recente bijdrage komt uit Turkije, waar urologen van Baskent University bij een bodybuilder een omvangrijk abces in de penis ontdekten. Het ding was gevuld met maar liefst 10 ml pus.

Abces
Als het gaat om anabolen en abcessen, denk je als ingevoerde leek automatisch aan complicaties van injecties. Maar daarvan was in dit geval geen sprake. Artsen rapporteren trouwens wel eens vaker abcessen in penis van mannen zonder dat daaraan een injectienaald te pas is gekomen. Vaak gaat het om mannen die niet erg gezond zijn. Om alcoholisten, bijvoorbeeld. [Scand J Urol. 2013 Dec;47(6):534-6.]

De 38-jarige bodybuilder had al tien jaar gekuurd met klassieke middelen als nandrolone en stanozolol. Een week voordat hij zich meldde bij een arts had hij aan de linkerkant van zijn penis een verdikking [bij het pijltje in de foto hieronder] ontdekt, die in de loop van de dagen steeds groter en pijnlijker was geworden. Toen hij uiteindelijk contact met arts zocht, constateerde die dat het abces zich bevond in het corpus cavernosum.


Abces in penis na tien jaar anabolengebruik


Abces in penis na tien jaar anabolengebruikIngreep
De artsen besloten dat operatief ingrijpen noodzakelijk was, en sneden het abces in de lengte open. Daardoor konden de artsen 10 ml pus verwijderen. In die substantie ontdekte het lab later de bacterie Staphylococcus epidermidis [hieronder]. Die bacterie leeft gewoon op de huid.

Staphylococcus epidermidis
Na de ingreep gaven de artsen de bodybuilder gedurende week breedwerkende antibiotica. Drie maanden later was de man volledig hersteld.

Immuunsysteem
Spontane gezwellen in het corpus cavernosum zijn zeldzaam. De bacterie Staphylococcus epidermidis is bovendien voor gezonde mensen niet gevaarlijk. De bekende gevallen waarin Staphylococcus epidermidis infecties veroorzaakt hebben betrekking op mensen met een verzwakt immuunsysteem. De artsen vermoeden dan ook dat het anabolengebruik van hun patiënt diens immuunsysteem had verzwakt, waardoor de bacterie ruim baan kreeg.

In 2014 publiceerden onderzoekers van de University of California een ander zeldzaam geval waarin anabolen het immuunsysteem van een bodybuilder verzwakten. [Laryngoscope. 2014 Aug;124(8):1756-9.] Hoofdpersoon in die studie was een 18-jarige bodybuilder met een ernstige infectie van de neusholten. Die werd veroorzaakt door een schimmel.

Bron:
World J Mens Health. 2015;33(1):36-8.

Meer:
Aids-bacterie Mycobacterium fortuitum veroorzaakt abces bij bodybuilder (29-3-2015)