26.04.2012

Afgescheurde biceps herstelt sneller in anabolengebruikers

Sporters met gescheurde aanhechtingen van hun biceps herstellen na hun operatie sneller als ze anabolen gebruiken. Dat schrijven chirurgen van Aristotle's University of Thessaloniki in Griekenland in Injury.

Artsen weten niet zeker of anabolica de kans op het afscheuren van spieren nu verhogen of niet. Het staat vast dat veel gebruikers chirurgie nodig hebben nadat ze aanhechtingen of spieren hebben gescheurd, maar het is niet duidelijk wat die blessures nu precies veroorzaakt: de anabolica of de - te zware - training waaraan de gebruikers zich hebben onderworpen.

De Grieken keken echter naar een ander aspect. Ze bestudeerden 17 mannelijke sporters, die tussen 2003 en 2009 werden geopereerd nadat ze de aanhechtingen van hun biceps aan hun onderarm hadden gescheurd. Ze volgden die sporters 2 jaar, en bepaalden na 4 weken [1st follow up], 16 weken [2nd follow up], 1 jaar [3rd follow up] en 2 jaar [4th follow up] de mate van hun herstel.

Van de geopereerde sporters gebruikten er 6 anabolen, 11 niet.

De onderzoekers legden de sporters bij elke follow-up gestandaardiseerde vragenlijsten voor die het functioneren meten van de elleboog en het hand-elleboog-schouder-systeem. Aan de hand van de antwoorden berekenden de onderzoekers de Mayo Elbow Performance Score [atlantaspinal.com] [Offline] en de Disabolities Of The Arm, Shoulder And Hand Score [dash.iwh.on.ca] [Offline] van de mannen.

Je ziet de ontwikkeling van de Mayo Elbow Performance Score hieronder. Hoe hoger die score is, des te beter functioneert de elleboog. Zoals je ziet herstellen de anabolengebruikers sneller dan de niet-gebruikers.

De tweede figuur hieronder vertelt de ontwikkeling van de Disabolities Of The Arm, Shoulder And Hand Score. Ook daaruit kun je met wat goede wil afleiden dat anabolengebruikers sneller herstellen dan niet-gebruikers.


Afgescheurde biceps herstelt sneller in anabolengebruikers


Afgescheurde biceps herstelt sneller in anabolengebruikers


Goed, het onderzoek was klein en je moet dus voorzichtig zijn met het trekken van conclusies, erkennen de Grieken. Maar als grotere studies de uitkomsten bevestigen, dan zouden chirurgen eens kunnen onderzoeken of ze anabolen na dit soort ingrepen therapuetisch zouden kunnen inzetten.

"For anabolic therapies, concerns regarding potential pharmaceutical toxicity and safety issues are only related to high doses, with low-dose, short-term treatment strategies (with adjuvant hepatoprotection) likely to have reduced toxic effects, deeming their clinical merit worth testing", schrijven de onderzoekers.

"Alternatively, application of emerging tissue-engineering technologies (that facilitate the timed and controlled release of anabolic agents) could help minimise potential side effects."

Bron:
Injury. 2011 Nov;42(11):1307-12.

Meer:
Spierweefsel zonder zenuwen reageert op anabolen (2-6-2011)
Patiënt met kunstknie beter af met Decakuur (18-12-2010)