Opgeladen: 12-2-2016
Opgeborgen in: HMB
Translation: HMB makes trained athletes even slimmer and fitter (3-5-2016)

Afgetrainde atleten worden nog slanker en nog fitter door HMB

Het maakt niet uit of je op een hoog niveau aan een vechtsport doet als karate, of aan een wedstrijdsport als roeien. Als je elke dag 3 gram HMB [structuurformule hieronder] slikt, verbetert je lichaamssamenstelling en verbetert je uithoudingsvermogen. HMB maakt afgetrainde atleten nog slanker en nog fitter, schrijven voedingswetenschappers van Poznan University in Polen in de Journal of Strength and Conditioning Research.

Studie
HMB
De Polen experimenteerden met 58 mannelijke atleten. Gemiddeld waren ze 22 jaar oud. De sporters kregen gedurende 12 weken elke dag drie gram HMB. Bij een andere gelegenheid kregen de atleten gedurende eenzelfde periode een placebo. Voor en na de suppletieperioden bepaalden de onderzoekers de lichaamssamenstelling en het aerobe vermogen van de mannen.

Resultaten
Tijdens de suppletie met HMB wonnen de atleten een beetje vetvrije massa en verloren ze een significante hoeveelheid lichaamsvet.


Afgetrainde atleten worden nog slanker en nog fitter door HMB


Afgetrainde atleten worden nog slanker en nog fitter door HMB


Toen de onderzoekers de proefpersonen lieten fietsen op een ergocyclometer, en geleidelijk de intensiteit van de inspanning verhoogden, bereikten de sporters nadat ze HMB hadden gebruikt later en pas bij een hogere intensiteit hun ventilatory threshold dan na de placeboperiode. Dat betekent kortgezegd (en kort door de bocht, we zijn ons ervan bewust) dat HMB de mannen fitter had gemaakt.


Afgetrainde atleten worden nog slanker en nog fitter door HMB


Afgetrainde atleten worden nog slanker en nog fitter door HMB


Mechanisme onbekend
In andere studies remt HMB de aanmaak van het stresshormoon cortisol. In deze studie vonden de onderzoekers dat effect echter niet. Ook een duidelijk effect op de concentratie creatine-kinase in het bloed - een merker voor spierafbraak - was afwezig. Hoe HMB dus precies werkt hebben de Polen niet kunnen achterhalen.

Conclusie
Maar dat zal veel trainers en atleten een zorg zijn, schrijven de Polen. HMB werkt. En daar gaat het om.

"HMB supplementation may support both advantageous changes in body composition and an increase in aerobic capacity in trained athletes", resumeren de Polen. "Our study, on account of the wide range of indices measured, and the relatively large study population of trained athletes practicing various sports disciplines involving distinct kinds of exercise, may serve as a reliable source of arguments for trainers and athletes considering supplementation with HMB."

Bron:
J Strength Cond Res. 2016 Sep;30(9):2617-26.

Meer:
HMB maakt sporters fitter en sneller (30-9-2015)
Gram HMB verhoogt groeihormoon- en IGF-1 spiegel bij bodybuilders (24-3-2015)
HMB, de myostatinremmer van de supplementenboer (7-11-2014)


Geef volleyballspelers zeven weken HMB...
...En ze winnen spiermassa, verliezen vet en worden sterker en sneller.

HMB werkt beter als je het neemt voordat je gaat trainen
Een uur voordat je gaat krachttrainen, als je het precies wilt weten.

Afslanken met HMB: vet verliezen met vliegende start
Verrassende humane studie.